Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Lintslang

Leer meer over de San Francisco lintslang, een kleurrijke slang.

  • Lengte: 1,3 meter
  • Gewicht: 190 gram
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Ten zuiden van de Amerikaanse stad San Francisco
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: San Francisco lintslangen zijn heel zeldzaam.

Leefgebied

Waar leven lintslangen?

Deze opvallende lintslangen danken hun naam aan het feit dat zij alleen ten zuiden van de Amerikaanse stad San Francisco leven.

lintslang

De lintslangen leven vooral in gebieden met dicht struikgewas, dichtbij ondiep water of moerasgebieden. Zowel op het land als in het water kun je deze slangen tegenkomen. De lintslangen zijn voornamelijk overdag actief. Konijnenholen worden handig gebruikt om in te overnachten en te overwinteren. De lintslangen houden een winterrust, vaak met meer lintslangen bij elkaar. Om zich te beschermen tegen vijanden hebben de San Francisco lintslangen een heel bijzondere tactiek: zij zorgen dat zij heel vies ruiken. Hiervoor rollen zij door hun eigen poep, die heel erg stinkt.

Voedsel

Wat eten lintslangen?

Het liefst eet de lintslang kikkers, maar deze slang verslindt ook graag padden, vissen en wormen. Hun prooi slikken zij in één keer door. De lintslangen jagen vaak in ondiep water.

lintslang

Liefde en Opvoeding

Hoe worden lintslangen geboren?

Voor het versieren van het andere geslacht wordt er gebruik gemaakt van geur. Vrouwtjes lokken de mannetjes door geuren op de grond achter te laten. De mannen zijn vaker kleiner dan de vrouwen. Lintslangen zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed.

lintslang

De slangen worden levend geboren en zijn daardoor heel snel zelfstandig. De draagtijd is tussen de drie en vier maanden. Gemiddeld worden er dan twaalf en soms wel vijfentwintig kleine slangetjes geboren. Hoe groter de moeder, hoe meer jongen ze kan krijgen. De jonge slangen zijn bij de geboorte maximaal achttien centimeter lang. Dat is ongeveer even lang als de helft van een liniaal.

Weetje

Is de lintlang bedreigd?

Zij zijn heel zeldzaam. In San Francisco staan zelfs verkeersborden waarop staat dat je als automobilist goed moet opletten en langzaam moet rijden.

Wat eet een slang?

 

Waarom hebben slangen schubben?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.