< Ontmoet onze dieren

Lintslang

Leer meer over de San Francisco lintslang, een kleurrijke slang.

San Francisco lintslangen kunnen wel:

  1. 190 gram wegen.
  2. 1,5 meter lang zijn.
  3. 15 jaar oud worden.

Waar leven lintslangen?

Deze opvallende lintslangen danken hun naam aan het feit dat zij alleen ten zuiden van de Amerikaanse stad San Francisco leven. Zij zijn heel zeldzaam. In San Francisco staan zelfs verkeersborden waarop staat dat je als automobilist goed moet opletten en langzaam moet rijden.

lintslang

De lintslangen leven vooral in gebieden met dicht struikgewas, dichtbij ondiep water of moerasgebieden. Zowel op het land als in het water kun je deze slangen tegenkomen. De lintslangen zijn voornamelijk overdag actief. Konijnenholen worden handig gebruikt om in te overnachten en te overwinteren. De lintslangen houden een winterrust, vaak met meer lintslangen bij elkaar. Om zich te beschermen tegen vijanden hebben de San Francisco lintslangen een heel bijzondere tactiek: zij zorgen dat zij heel vies ruiken. Hiervoor rollen zij door hun eigen poep, die heel erg stinkt.

Wat eten lintslangen?

Het liefst eet de lintslang kikkers, maar deze slang verslindt ook graag padden, vissen en wormen. Hun prooi slikken zij in één keer door. De lintslangen jagen vaak in ondiep water.

Hoe worden lintslangen geboren?

Voor het versieren van het andere geslacht wordt er gebruik gemaakt van geur. Vrouwtjes lokken de mannetjes door geuren op de grond achter te laten. De mannen zijn vaker kleiner dan de vrouwen. Lintslangen zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed.

lintslang

De slangen worden levend geboren en zijn daardoor heel snel zelfstandig. De draagtijd is tussen de drie en vier maanden. Gemiddeld worden er dan twaalf en soms wel vijfentwintig kleine slangetjes geboren. Hoe groter de moeder, hoe meer jongen ze kan krijgen. De jonge slangen zijn bij de geboorte maximaal twaalf centimeter lang. Dat is ongeveer even lang als de helft van een liniaal.

Waarom hebben slangen schubben?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

lintslang

....