Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Zebra

Leer meer over de Grévy zebra, de grootste en meest bedreigde zebrasoort.

  • Lengte: 1,5 meter
  • Gewicht: 350 tot 450 kilogram
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Zuidoost-Ethiopië, Noord-Kenia en Somalië
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Een zebra kan strepen hebben voor camouflage, om vliegen af te schrikken of om zich koel te houden.

Leefgebied

Waar leven Grévy zebra’s?

De Grévy zebra komt nog voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en Somalië. Het aantal zebra’s dat in het wild leeft is de vorige eeuw gehalveerd. Dat komt vooral door droogte en onvoldoende drinkplaatsen. Tegenwoordig gaat het iets beter en wordt het aantal Grévy zebra’s geschat op een kleine drieduizend. De Grévy zebra is vernoemd naar Jules Grévy, de president van Frankrijk die eind 1800 het eerste in Europa ingevoerde exemplaar cadeau kreeg van de koning van Ethiopië.

Zebra

Bij Grévy zebra’s kan de samenstelling van de groep per uur veranderen, terwijl andere zebrasoorten juist in vaste kuddes leven. Door hun wat losse sociale omgang lijken zij eerder op ezels dan op paarden. Het geluid dat zij maken klinkt ook meer als het balken van een ezel dan als het hinniken van een paard. De hengsten hebben een eigen territorium, dat zij markeren met mesthopen. Na zeven jaar wordt de man meestal uit zijn gebied verstoten door een jongere hengst. De mannen zonder territorium trekken rond in groepen van twee tot zes hengsten.

Sinds de jaren zeventig is het aantal Grévy zebra’s in het wild met tachtig procent afgenomen. Nu leven er nog maar 3000 Grévy zebra’s in het wild, dat is heel weinig. Daarom steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund een project van Marwell Wildlife, het Norther Kenya Grevy’s zebra Project (NKGP). Marwell zorgt dat de Grévy zebra’s in het noorden van Kenia beschermd worden. Dankzij de gift van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund konden konden er in 2021 onder andere de salarissen van vijftien scouts voor een half jaar worden betaald.

Voedsel

Wat eten Grévy zebra’s?

Zebra’s eten voornamelijk gras. Zij grazen de hele dag door. Soms eten de zebra’s ook bladeren, bast van de bomen, fruit en boomwortels.

Grévy zebra's eten hooi

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Grévy zebra’s geboren?

Wanneer een mannetje en een vrouwtje elkaar proberen te versieren, knabbelen zij in elkaars nek, schouders en rug. Zebra’s paren in het wild tijdens het regenseizoen, dat duurt van juli tot en met november. Na een geslaagde dekking is een Grévy zebra ongeveer dertien maanden drachtig. Deze zebrasoort heeft een langere draagtijd dan andere zebra’s en paarden. Meestal krijgen zij één veulen per worp, maar een enkele keer wordt er een tweeling geboren. De bevalling duurt ongeveer tien minuten en gebeurt liggend. Bij zebra’s komt niet eerst het hoofd naar buiten, maar de hoefjes.

Zebra

De jongen worden geboren met bruine streepjes, die worden langzaam donkerder in de loop van het eerste jaar. Het zwart komt eerst op bij hun nek en oren, dan bij het hoofd en benen en uiteindelijk ook bij de flanken. De veulens zijn bruin, omdat zij zo minder opvallen wanneer zij uitrusten in het bruine gras. De jongen herkennen hun moeder aan haar strepenpatroon.
Zebraveulens kunnen binnen twintig minuten na de geboorte al meelopen met de kudde en binnen een uur zelfs rennen. Hengsten blijven ruim drie jaar bij hun moeder, merries zijn sneller zelfstandig en verlaten moeder na één tot twee jaar. Een hengst kan zich voorplanten wanneer hij ongeveer vier jaar oud is, een merrie kan dit met drie jaar. Onze zebrahengst zie je ook regelmatig achter de dames aanrennen. Zijn versierpogingen hebben vaak succes en een jaar later lopen er dan weer één of twee veulens rond op de savanne.

Weetje

Waarom hebben zebra’s strepen?

Waarom heeft een zebra eigenlijk zo’n opvallend zwart-wit streepjespatroon? Deze vraag houdt wetenschappers al jaren bezig. Er zijn verschillende theorieën de zebraprint. Een theorie is dat de strepen als camouflage werken. Zwart-witte streepjes, die vallen toch enorm op in de graslanden en savannes van Afrika? Sommige onderzoekers geloven van niet. De strepen van een zebra werken juist heel verwarrend voor roofdieren. Als een leeuw een kudde zebra’s aanvalt, zetten ze het allemaal op een sprinten. De leeuw raakt in de war van alle rennende strepen. Want waar is nou het begin en waar het einde? Daardoor geeft hij de jacht sneller op. Of de strepen verjagen steekvliegen. Dazen zijn vervelende beestjes. Ze bijten paarden en ezels en zuigen hun bloed op. Dit kan zorgen voor infecties. Dat geldt niet voor de zebra, zeggen aanhangers van theorie twee. Onderzoekers hebben ontdekt dat vliegen die zwart-witte strepen niet zo zien zitten. Een zebra heeft daardoor minder last van vervelende steekvliegen dan bijvoorbeeld een zwart paard. Handig! Een derde groep wetenschappers gelooft namelijk dat de strepen helpen om koel te blijven. Zebra’s die in de koelere delen van Afrika leven, hebben minder duidelijke strepen dan de zebra’s die in de warme delen leven. Doordat de witte strepen met een andere snelheid opwarmen dan de zwarte strepen, zouden op het lichaam van de zebra kleine ‘briesjes’ ontstaan die warmte afvoeren. De strepen helpen dus om het lichaam op temperatuur te houden. Een zebra kan hard rennen wanneer er gevaar is. Ze kunnen wel 60 kilometer per uur rennen.

Welk geluid maken zebra’s?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

 

 

 

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.