Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Plompe lori

Leer meer over de kleine plompe lori, een giftig nachtaapje.

  • Lengte: 25 centimeter
  • Gewicht: 500 gram
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Cambodja, Vietnam en Laos
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Een plompe lori heeft gifklieren in zijn elleboog.

Leefgebied

Waar leven kleine plompe lori’s?

Als je de kleine plompe lori in het wild wil spotten, moet je ‘s nachts gaan zoeken in het dichtbegroeide, tropische regen- of bamboewoud in Azië. De kleine plompe lori komt vooral voor in Vietnam en Laos. Deze bijzondere nachtdiertjes worden bedreigd, omdat zij worden gevangen en verkocht voor de traditionele geneeskunde, als vermaak voor toeristen of zelfs als huisdier. Ook worden er veel bomen gekapt in het woud waar zij leven.

plompe lori

De lori’s leven in de bomen en komen bijna nooit op de grond, behalve als er gevaar dreigt en zij een vijand willen ontwijken. De lori’s zijn vooral ’s nachts actief, overdag rusten zij in een holle boom of in dichte begroeiing. Deze dieren komen misschien sloom over, maar als zij jagen gaat dit razendsnel. Met de achterpoten houdt de lori een tak vast, terwijl het lichaam naar voren schiet om een insect met beide voorpoten vast te pakken.

Voedsel

Wat eten kleine plompe lori’s?

Een derde van het menu van de kleine plompe lori’s bestaat uit insecten. Door hun manier van bewegen maken de aapjes heel weinig geluid, waardoor ze bijna niet opvallen. Dit kunnen ze goed gebruiken tijdens het jagen op insecten. Daarnaast eten zij ook honing, eieren en kleine prooidieren. Hun neus en grote nachtogen zijn handig in de zoektocht naar een lekkere prooi. De kleine plompe lori’s lusten ook graag hars van de boombast. Hun voorste tanden vormen een soort kam, die zij handig kunnen gebruiken om de hars af te schrapen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden kleine plompe lori’s geboren?

De mannen hebben een eigen territorium. Dat is een gebied dat zij verdedigen en waar zij geen andere plompe lori’s in willen hebben. Alleen tijdens de paartijd mogen vrouwtjes in het territorium komen. De nachtaapjes vinden elkaar dan door te fluiten. Na ongeveer zes maanden wordt er een hele kleine plompe lori geboren. Vaak krijgen zij één jong, maar soms ook een tweeling. Het pasgeboren jong kruipt naar de buik van de moeder en klampt zich daar goed vast. De kleintjes worden al helemaal behaard geboren en de ogen gaan op de dag van de geboorte ook meteen open.

Plompelori

Wanneer er een jong geboren is, blijft moeder bij het kleintje in de buurt en houdt een oogje in het zeil. Als zij toch even weg moet, dan beschermt ze het jong door hem te likken met zeer giftig speeksel. Dat houdt de roofdieren op afstand. De moeder en het jong houden contact met elkaar door geluiden te maken. Als de kleine klikt en piept, komt de moeder onmiddellijk terug. De kleine blijft ongeveer negen maanden bij de moeder en gaat dan op zoek naar een eigen terrein.

Weetje

Zijn kleine plompe lori’s giftig?

Dit halfaapje ziet er schattig uit, maar is ook erg giftig. Wist je dat dit eigenlijk heel bijzonder is voor een zoogdier? Hij heeft gifklieren in zijn ellebogen en als hij deze likt, kan hij eventuele indringers op afstand houden. Handige zelfbescherming dus! Een plompe lori komt eigenlijk nooit op de grond. Zij leven voornamelijk in de bomen.

Plompe lori

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.