Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Olifant

Leer meer over de Aziatische olifant, het grootste landdier van de wereld.

  • Lengte: 3,5 meter
  • Gewicht: 5.000 kilo
  • Leeftijd: Tot 65 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: India en Zuidoost-Azië
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Een olifantenman kan wel 5.000 kilogram wegen. Dat is ongeveer even zwaar als vijf auto’s!

Leefgebied

Waar leven Aziatische olifanten?

In het wild leeft de Aziatische olifant in delen van India en Zuidoost-Azië. Zij geven de voorkeur aan grond met gras, lage beplanting en bomen. Een kudde blijft meestal niet langer dan enkele dagen op dezelfde plek. Het gebied dat dieren gebruiken om eten, drinken en beschutting te vinden, noem je een ‘home range’. Bij een olifantenkudde is dit zo’n honderd tot duizend vierkante kilometer. Een home range is niet hetzelfde als een territorium. Het territorium is een gebied dat het dier verdedigt en afzet met bijvoorbeeld geuren. Olifantenkuddes leven in een home range die zij delen met andere kuddes, deze dieren hebben geen territorium te verdedigen. Is er weinig voedsel? Dan splitst een groep soms tijdelijk op. De familie houdt contact met elkaar via geluidstrillingen. Dit geluid is te laag voor mensen om te horen, maar olifanten kunnen zo tot op acht kilometer afstand communiceren.

Olifant wild

Olifanten worden onder andere bedreigd omdat mensen steeds dichterbij de olifanten gaan leven. De olifanten komen daardoor steeds vaker in contact met mensen en plunderen de akkers van de bewoners. De boeren weten zich geen raad. In sommige gevallen doden zij daarom de olifanten. Dankzij de steun van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund doet Elephants for Africa nu onderzoek naar een mogelijke nieuwe manier om conflicten tussen mens en olifant te verminderen. Olifanten reizen over olifantenpaden en zij gebruiken vooral hun geur om deze paden te volgen. Het doel is om urine en poep van olifanten te gebruiken om de route van de dieren te veranderen, weg van de lokale bewoning. Zo kunnen olifanten en mensen hopelijk beter samenleven.

Voedsel

Wat eten Aziatische olifanten?

Grote dieren hebben ook veel voedsel nodig! Olifanten eten wel 75 tot 150 kilo per dag en zijn de hele dag bezig om eten te vinden. Het liefst eten zij grassen en bladeren, maar ook bast, wortels en hele boomstammen. Alles wat zij eten, komt er natuurlijk ook weer uit…. Olifanten hebben een slechte vertering, dat betekent dat wat zij eten er bijna in zijn geheel weer uit komt. In olifantendrollen kun je daarom nog grassprieten en stukjes takken terugvinden. Bavianen volgen graag een olifantenkudde, want zij halen nog wel eens wat lekkers om te eten uit de dampende hopen. Naast eten en poepen kunnen olifanten ook veel drinken. Zij drinken makkelijk een badkuip vol water leeg. Minstens één keer per dag moeten olifanten drinken, daarom blijven zij vaak in de buurt van water. Wetenschappers vermoeden dat olifanten zelfs water kunnen ruiken. Waarschijnlijk zelfs op vijf kilometer afstand!

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Aziatische olifanten geboren?

Een olifantengeboorte is heel speciaal, want een olifantenkoe is maar drie keer per jaar twee dagen vruchtbaar. De rest van het jaar kan zij dus niet drachtig worden. Wanneer er een geslaagde dekking is geweest, is de aanstaande moeder bijna twee jaar drachtig. Olifanten hebben de langste draagtijd van alle dieren, wel 22 maanden. Meestal komt er één jong per worp ter wereld, maar heel soms komt het voor dat olifanten een tweeling krijgen. Een pasgeboren olifant weegt rond de tachtig kilo en is ongeveer één meter hoog. Het olifantje groeit in het begin erg snel en komt wel een kilo per dag aan. De eerste zes maanden drinkt het jong vooral moedermelk. Daarna nemen zij de gewoonte van hun moeder en tantes over en beginnen ook op takken en bladeren te kauwen. De slurf is in het begin maar een lastig ding. Na een paar weken wordt het jong er pas handig mee en leert hoe het takjes kan oprapen. De slurf wordt wel regelmatig gebruikt om er op te duimzuigen.

Weetje

Wie is er de baas bij de olifanten?

Olifanten zijn hele sociale dieren en de dames leven samen in een familiegroep. Een olifantenkudde bestaat dus uit vrouwen en hun jongen. Mannetjes vertrekken als zij in de puberteit komen. Dan gaan zij op zichzelf leven of in een kleine groep met andere mannen: een bullengroep. In een olifantenkudde is dus niet de man, maar de vrouw de baas; de matriarch. Zij is vaak de oudste vrouw van de groep.

Waarom hebben olifanten een slurf?

Hoe kunnen olifanten tetteren?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.