Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Beeksalamander

Leer meer over de Luristan beeksalamander, een kleurrijke salamander.

  • Lengte: 13 centimeter
  • Voedsel: Insecteneter
  • Leefgebied: Iran, in provincie Luristan
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Salamanders leven op het land én in het water.

Leefgebied

Waar leven Luristan beeksalamanders?

De Luristan beeksalamander komt voor in Iran, in een provincie die Luristan heet. Dat is een ruig gebied met bergen, bossen en water.

beeksalamander

Salamanders zijn amfibieën, net zoals kikkers en padden. Dat betekent dat zij op het land én in het water kunnen leven. Zij hebben geen longen, zoals wij, maar kieuwen, zoals een vis.

Voedsel

Wat eten Luristan beeksalamanders?

Beeksalamanders eten vooral insecten en wormen.

beeksalamander

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Luristan beeksalamanders geboren?

In januari en februari is er een regenseizoen in Iran. Dat is de start van het paarseizoen van de beeksalamander. Het mannetje voert een paringsdans uit door te wapperen met zijn staart.

beeksalamander

Het vrouwtje legt haar eieren op stenen, rotsen of planten in het water. Alle amfibieën leggen eieren waar larven uitkomen. De larven veranderen na een tijdje in het volwassen exemplaar. Na ongeveer twee maanden komen de eieren uit.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.