Tickets Tot € 2,- korting
Tickets Tot € 2,- korting
Ontmoet onze dieren

Chimpansee

Leer meer over de chimpansee, de mensaap met de meeste gezichtsuitdrukkingen.

  • Lengte: 1 meter
  • Gewicht: 70 kilo
  • Leeftijd: 55 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Guinee tot Oeganda in Midden- en West-Afrika
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Chimpansees zijn bijna 1,5 keer sterker dan de mens.

Leefgebied

Waar leven chimpansees?

Chimpansees leven in familiegroepen. Zij komen voor van Guinee tot Oeganda in Midden- en West-Afrika. Hun leefgebied vormt een strook over de hele breedte van het continent. De apen leven aan de rand van het regenwoud in familiegroepen van maximaal veertig dieren. Elke avond bouwen een nieuw nest zij van bladeren en takken, om in te slapen. Zij doen dit het liefst in bomen ruim twee meter boven de grond. Een chimpanseegroep kent een los-vaste sociale structuur, dat betekent dat de groep soms opsplitst in kleinere groepjes. Toch horen zij bij elkaar en hebben alle leden van de groep één duidelijke leider. Mannelijke chimpansees jagen gezamenlijk, verdedigen samen hun territorium en onderhouden vriendschappelijke contacten. Soms strijden zij onderling, maar de mannen rekenen op elkaar als er gevaar van buiten de groep dreigt.

chimpansee

Het gaat niet goed met de chimpansees in het wild. Door houtkap wordt hun leefgebied steeds kleiner en door stroperij zijn er steeds minder chimpansees. Daarom steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund het African Conservation Foundation. Met deze hulp is een regenwoudcorridor opgezet tussen twee gebied. Zo kunnen de chimpanseegroepen zich verplaatsen tussen meerdere gebieden. Ook wordt er voorlichting gegeven aan de lokale bevolking. Hopelijk worden de chimpansees hierdoor in de toekomst minder bedreigd.

Voedsel

Wat eten chimpansees?

Chimpansees eten vooral vruchten, bladeren en insecten, maar zij lusten ook wel een stukje vlees op zijn tijd. De mannen eten vaker vlees, terwijl de vrouwen meer insecten eten. Chimpansees zijn ruim zeven uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. Om makkelijker aan eten te komen gebruiken zij zelfs gereedschap, zoals stenen om noten te kraken en stokjes om termieten uit termietenheuvels te hengelen.

Wat eten chimpansees het liefst?

Liefde en Opvoeding

Hoe worden chimpansees geboren?

Het hele jaar door kunnen er kleine chimpansees worden geboren. De mannen weten welk vrouwtje vruchtbaar is door te kijken naar de rode zwelling aan haar achterkant. Als een vrouwtje vruchtbaar is, wordt die zwelling groter en roder. Na ongeveer acht maanden wordt er een kleine chimpansee geboren. De kleintjes lijken nog niet helemaal op de oudere dieren. Hun huidskleur is een stuk lichter, die wordt pas donkerder tijdens de puberteit.

chimpansee jong

Daarnaast hebben de kleintjes een wit pluimpje op hun billen. Dit pluimpje geeft aan dat de andere chimpansees voorzichtig met de kleine moeten doen en dat de jonge chimpansee de regels van de groep nog niet hoeft te volgen. Het pluimpje houden zij de eerste vier jaar. Zo lang mogen de kleine chimpansees ook melk drinken bij de moeder. Zij blijven vaak de eerste negen jaar bij hun moeder om van alles te leren. Hierna is het tijd om hun eigen rol in de groep te bepalen. Mannetjes blijven vaak in de groep waar zij zijn geboren. Vrouwtjes gaan vaak naar een nieuwe groep.

Weetje

Waarom kunnen apen zo goed klimmen?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.