Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Kapucijnaap

Leer meer over de geelborstkapucijnaap, die met zijn lange staart door het Braziliaanse bos slingert.

  • Lengte: Rond de 45 centimeter
  • Gewicht: 5 kilo
  • Leeftijd: Tot 55 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Tropische regenwouden in Brazilië
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Geelborstkapucijnapen kunnen wel een staart van 50 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven geelborstkapucijnapen?

In Brazilië komen de geelborstkapucijnapen in het wild voor. Zij leven hier in de tropische regenwouden. Door de kleuren in hun vacht vallen zij niet op tussen de bladeren. Met hun staart, die wel vijftig centimeter lang kan worden, slingeren zij tussen de bomen door. Geelborstkapucijnapen leven in een groep waar een mannetje de baas is. Een groep geelborstkapucijnapen kan uit wel dertig apen bestaan. Elke groep heeft een eigen territorium, een gebied dat zij beschermen en waar andere kapucijnapen niet mogen komen. Om aan te geven wat hun territorium is, smeren kapucijnapen hun handen en voeten in met urine en vegen die af aan de bomen. Zo weten andere apen van wie het gebied is.

kapucijnaap

Geelborstkapucijnapen behoren tot de top 25 van de meest bedreigde apensoorten ter wereld. Hun leefgebied, het tropisch regenwoud, wordt gekapt. Er wonen ook steeds meer mensen in hun leefgebied. Hierdoor kunnen de apen nergens meer naartoe. Zij leven nu in kleine groepjes, ver van elkaar vandaan. Om de apen een beetje te helpen zijn er meerdere touwbruggen van het ene naar het andere gebied gemaakt.

Voedsel

Wat eten geelborstkapucijnapen?

Fruit, bladeren, noten en kleine prooidieren staan op het menu van de geelborstkapucijnapen. Zij zijn echte alleseters!

Liefde en Opvoeding

Hoe worden geelborstkapucijnapen geboren?

Geelborstkapucijnapen hebben geen paarseizoen, het hele jaar door worden er kleintjes geboren. Een jong wordt geboren na ongeveer zes maanden. De kleine hangt aan de moeder haar buik en weegt niet meer dan 300 gram.

kapucijnaap jong

Mensen worden grijs als zij ouder worden, bij geelborstkapucijnapen worden de haren juist donkerder. De jonge apen hebben daarom een lichtere kop dan de ouderen.  Bijna een jaar lang drinken de jongen bij hun moeder. Daarna zijn zij oud genoeg om zelf op zoek te gaan naar een partner.

Weetje

Hoe maken geelborstkapucijnapen noten open?

Slimme apen zijn het ook zeker. Zij gebruiken zelfs gereedschap, zoals zware stenen om noten te kraken.

Waarom hebben kapucijnapen een lange staart?

Geelborstkapucijnapen hebben een echte grijpstaart die zij gebruiken als extra poot. Handig tijdens het klimmen en slingeren in de bomen. Ook is de staart belangrijk voor de balans. Wij spreiden onze armen om in evenwicht te blijven. Dieren gebruiken hun staart. En wist je dat de staart van deze aap net zo lang is als het lichaam?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.