Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Impala

Leer meer over de impala, een oplettend hoefdier.

  • Lengte: 1,6 meter
  • Gewicht: 80 kilo
  • Leeftijd: 15 jaar
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Oost- en Zuid-Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Impala's kunnen wel 90 centimeter lange hoorns hebben.

Leefgebied

Waar leven impala’s?

In Oost- en Zuid-Afrika kom je deze hoefdieren vooral tegen. De impala’s zijn graag te vinden op zandvlaktes, bij struikgewas en in de buurt van water. De savanne in ons park is dus een ideale plek voor deze antilopesoort. De bomen in het verblijf zorgen voor veel schaduw, daar maken de impala’s graag gebruik van op zonnige dagen. Op deze beschutte plekken zijn zij overdag ook graag, om te herkauwen en uit te rusten.

impala

Impala’s leven in kleine kuddes van minstens zes dieren. In het droge zijn seizoen er gemengde kuddes van meer dan 50 dieren. De kudde wordt geleid door één of twee dominante mannen. In zo’n grote kudde is er natuurlijk een grote kans dat je elkaar kwijtraakt. Daarvoor hebben de impala’s een handig trucje: zij laten via klieren in de hiel geursporen na, waarmee ze elkaar kunnen vinden. Daarnaast hebben impala’s een goed zicht, gehoor en reuk. Roofdieren worden daardoor snel opgemerkt door deze antilope. Andere dieren leven daarom graag in de buurt van de impala’s en gebruiken hen als alarmsysteem voor roofdieren. Als zij willen ontsnappen aan een roofdier, maken de antilope sierlijke sprongen alle kanten op.

Voedsel

Wat eten impala’s?

Kort gras en bladeren worden voornamelijk gegeten door impala’s.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden impala’s geboren?

Na een dracht van ongeveer zes maanden wordt er een kleine impala geboren. Meestal worden alle jongen in de kudde tegelijk geboren, aan het begin van het regenseizoen. Waarschijnlijk is dit een soort verdediging tegen roofdieren. Als er veel jongen zijn, is het voor het roofdier lastig om een prooi uit te kiezen.

impala

De jongen liggen de eerste dagen verstopt. De moeder blijft in de buurt om te grazen en gaat af en toe naar het jong toe, om de kleine melk te laten drinken. Dit heet ‘afleggen’. Het jong blijft heel stil liggen, zodat het niet opvalt voor roofdieren. Na een aantal dagen gaat de kleine de moeder volgen, maar bij het kleinste alarm verstopt de kleine impala zich snel.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

impala

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.