Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Sneeuwuil

Leer meer over de sneeuwuil, de uil die niet opvalt in de sneeuw.

  • Lengte: 75 centimeter
  • Gewicht: 150 gram
  • Leeftijd: Tot 30 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Noord-Europa, Noord-Amerika en Azië
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: De vleugels van sneeuwuilen kunnen een spanwijdte van wel 170 centimeter hebben.

Leefgebied

Waar leven sneeuwuilen?

Sneeuwuilen leven in het noorden van Amerika, Europa en Azië. Heel soms is er zelfs een sneeuwuil in Nederland te zien. Vooral op het laagland en in de bergen zijn deze uilen te vinden.

sneeuwuil

Sneeuwuilen zijn solitair, dat betekent dat zij meestal alleen leven. De grootte van hun territorium hangt af van hoeveel voedsel er is. Om aan andere uilen te laten weten van wie het territorium is, laten de mannen vaak een harde kreet horen. Die kreet kan tot wel tien kilometer verderop te horen zijn. Overdag zijn de sneeuwuilen het meest actief, maar zij jagen vooral tijdens de schemering.

Voedsel

Wat eten sneeuwuilen?

Echte vleeseters zijn sneeuwuilen. Zij eten kleine prooidieren, zoals muizen. Als er een sneeuwuil voorbij vliegt, hoor je dat bijna niet. Aan de randen van hun vleugels zitten namelijk veel veren die het geluid dempen. Dit is makkelijk bij het jagen, want prooien horen de vogel niet aankomen. De uilen eten hun prooi in één keer helemaal op. Alles wat zij niet kunnen verteren, zoals botten en haar, braken zij weer uit in een uilenbal.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden sneeuwuilen geboren?

Sneeuwuilen zijn monogaam, dat betekent dat zij één partner hebben. Alleen tijdens het broedseizoen zoeken zij elkaar op. Elk jaar weten zij elkaar weer te vinden. Het mannetje verwent het vrouwtje met allerlei lekkers en haalt spectaculaire stunts voor haar uit in de lucht. Het vrouwtje zoekt een nestplek uit op de grond. De vrouwen hebben donkere vlekken op hun verenpak, de mannen niet. Die zijn helemaal wit. De vrouwen vallen hierdoor minder op tussen de aarde en sneeuwresten tijdens het broeden op de grond.

Het nest is een ondiepe kuil. Hierin worden drie tot elf ronde eieren in gelegd. Na een maand broeden komen de uilskuikens uit het ei gekropen. Beide ouders zijn druk met het zoeken naar voedsel en het beschermen van de kuikens. De ouders werken goed samen: het mannetje zoekt het voedsel en brengt het naar het nest. Het vrouwtje maakt kleine stukjes van de prooi en voert die aan de kuikens. De jongen zijn donker en hebben meer vlekken dan de ouders, zodat zij nog minder opvallen in het nest. Na twee tot drie weken zijn de uilskuikens groot genoeg om het nest te verlaten. Zij krijgen nog wel vijf tot zeven weken lang lekkers aangereikt van hun ouders, voordat zij echt zelf hun kostje bij elkaar moeten jagen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.