Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Baviaan

Leer meer over de mantelbaviaan, een luidruchtige aap.

  • Lengte: 45 centimeter
  • Gewicht: 20 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Saudi-Arabië, Somalie, Soedan en Yemen
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Hoe roder de billen van een vrouwtje zijn, hoe knapper de mannetjes haar vinden.

Leefgebied

Waar leven mantelbavianen?

Mantelbavianen komen voor in de Afrikaanse landen Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Saudi-Arabië, Somalië, Soedan en Yemen. Deze apen zijn daar te vinden op de steppen en op de rotswanden. Voor de bavianen is het vooral belangrijk dat er water in de buurt is en voldoende voedsel, maar ook een slaaprots op loopafstand. Mantelbavianen leven het liefst in hele grote groepen: hoe meer, hoe beter!

baviaan

Elke man heeft een eigen groep vrouwen, dat noem je een harem. Meerdere harems bij elkaar heten een ‘clan’. Een clan kan bestaan uit wel zestig dieren. De mannetjes hebben een zilverkleurige mantel, de vrouwtjes zijn bruin. De grijze manen laten zien hoe oud een mannetje is; de kerels hebben de dikste bos haar als zij in de bloei van hun leven zijn.

Voedsel

Wat eten mantelbavianen?

Mantelbavianen eten alles! Zij zijn echte omnivoren, alleseters dus. De apen eten zaden, bladeren, fruit, insecten, kleine prooidieren en zelfs aas. Sommige dames hebben grote wangzakken onder hun kin bungelen. Dit komt omdat de vrouwtjes voedsel in hun wangen stoppen om later op te eten. Zij bewaren dus een voorraadje eten in hun wangzakken, net als hamsters. Bavianen zijn erg dol op honing. Als ze bijen zien vliegen, gaan ze op zoek naar het nest door elk gaatje in de grond te inspecteren.

baviaan

Liefde en Opvoeding

Hoe worden mantelbavianen geboren?

Hoe roder de billen van een vrouwtje zijn, hoe knapper de mannetjes haar vinden. Na een draagtijd van ongeveer zes maanden wordt er een kleine baviaan geboren. Ongeveer tien maanden mag de kleine aan de buik van moeder hangen en melk drinken.

baviaan jong

Jonge baviaantjes gaan natuurlijk graag op onderzoek uit, maar de moeders willen niet dat hun kleintje wegloopt. De vrouwtjes houden hun jong daarom vaak vast aan hun staart. Na ongeveer twee jaar is de kleine zelfstandig en gaat op zoek naar een eigen groep.

Weetje

Waarom vlooien bavianen?

Je ziet bavianen elkaar regelmatig vlooien. Zij doen dit niet alleen om allerlei lekkers tussen de haren uit te plukken, maar ook om de band te versterken. Bavianen worden meestal ook heel relaxed als zij gevlooid worden. Soms vallen ze zelfs in slaap tijdens een vlooisessie!

 

Waarom hebben bavianen een rode kont?

Voor de mannelijke mantelbavianen zijn de rode billen van de vrouwtjes een lust voor het oog. Door deze rode billen kunnen de mannetjes zien wanneer een vrouwelijke baviaan vruchtbaar is. Hoe groter en roder de billen, hoe aantrekkelijker de mannen haar vinden. De mannelijke mantelbavianen zijn duidelijk te herkennen aan hun imposante manen, die ze pas op latere leeftijd krijgen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.