Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Boa constrictor

Leer meer over de boa constrictor, een grote wurgslang.

  • Lengte: 3 meter
  • Gewicht: 25 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Midden- en Zuid-Amerika en Caribische eilanden
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Boa contrictors kunnen wel drie meter lang worden.

Leefgebied

Waar leven boa constrictors?

In Midden- en Zuid-Amerika en op de Caribische eilanden komen boa constrictors voor. Zij leven in allerlei soorten gebieden, zoals het regenwoud en grasland, maar ook op de droge vlaktes. Deze wurgslangen leven zowel op de grond als in de bomen, en kruipen ook vaak in de holen van andere dieren. Het liefst zijn zij in de buurt van water.

Voedsel

Wat eten boa constrictors?

De boa constrictor is vernoemd naar wat hij doet: boa betekent ‘grote slang’ en constrictor betekent ‘die zijn prooi wurgt’. Deze slang wordt daarom ook wel een wurgslang genoemd. Een boa zal nooit een mens aanvallen, want daar is deze soort te klein voor (en wij te groot). Hij kan ons toch niet doorslikken! Deze slangen kunnen wel met gemak een hele rat doorslikken. Hierna zitten zij zo vol, dat ze een week niet meer hoeven te eten.

Boa

Een prooi wordt in één keer doorgeslikt. De boa slikt altijd als eerste de kop door. Zo slikt de slang als eerste het smalste gedeelte van zijn hapje door en met de haarrichting mee, zodat de vacht niet in zijn keel blijft steken. In de nacht en schemering zijn de boa’s, na een hele dag zonnen, het meest actief en gaan zij op zoek naar een prooi.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden boa constrictors geboren?

Boa constrictors zijn solitaire dieren, dat betekent dat zij het liefst alleen leven. Alleen om te paren zoeken zij een andere slang op. De vrouwen zijn over het algemeen groter dan de mannen. Boa’s zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed.

boa

De slangen worden levend geboren en zijn daardoor zeer snel zelfstandig. De draagtijd is rond de vier maanden. Gemiddeld worden er dan vijfendertig kleine slangetjes geboren, maar er zijn ook geboortes gezien van wel zestig slangen!

Weetje

Hoe lang kan de boa constrictor worden?

Boa contrictors kunnen wel drie meter lang worden. Als je hem rechtop zou zetten, komt hij met zijn kop tegen het plafond. De langste boa ooit was ruim vierenhalve meter.

Wat eet een slang?

Waarom hebben slangen schubben?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.