Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Agouti

Leer meer over de Azara agouti, een nachtelijk knaagdier.

  • Lengte: 40 centimeter
  • Gewicht: 4 kilo
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Brazilië, Paraguay en Argentinië
  • Status: Onbekend
  • Weetje: Agouti's kunnen als enige paranoten open kraken.

Leefgebied

Waar leven Azara agouti’s?

Oorspronkelijk leven agouti’s in de regenwouden van Brazilië, Paraguay en Argentinië. De vorm van hun lichaam is erg geschikt voor het leven in dichtbegroeide gebieden. Met hun spitse snuit en dikke achterlijf hebben de agouti’s de vorm van een torpedo. Zij schieten hierdoor als het ware door de begroeiing.

agouti

Vaak zijn deze knaagdieren te vinden in de buurt van water. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar agouti’s zijn heel goede zwemmers. Agouti’s zijn solitaire dieren, dat betekent dat zij meestal alleen leven. Elke agouti woont in een zelfgegraven hol.

Voedsel

Wat eten Azara agouti’s?

In het wild eten agouti’s vruchten die op de grond zijn gevallen, noten, bladgroenten en planten. Agouti’s kunnen heel goed horen, erg handig in het regenwoud! Als er een noot of vrucht uit de boom valt, zijn zij er als eerste bij. Met de extra tenen aan zijn langere voorpoten kan een agouti het voedsel dragen.

agouti

Als er veel voedsel is, begraven zij hun voorraden onder de grond. Soms vergeten ze dat ze het voedsel hebben begraven, waardoor de noten vaak uitgroeien tot nieuwe bomen. Zo helpen de agouti’s mee aan de verspreiding van zaden.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Azara agouti’s geboren?

Na ongeveer drie maanden worden één tot drie kleine agouti’s geboren. De jongen hebben bij de geboorte al haren en kunnen meteen zelf op pad. Zulke kleintjes noem je ‘nestvlieders’, zij zijn meteen zelfstandig. De jongen drinken nog wel ongeveer vijf maanden bij hun moeder.

Weetje

Welke noten kunnen alleen agouti’s kraken?

De knaagdieren leven in de dichtbegroeide regenwouden en zijn erg schuw. Hierdoor is het lastig om precies te weten hoeveel agouti’s er nog zijn in het wild. Agouti’s zijn wel enorm belangrijk voor de natuur, want zij zijn de enige dieren die paranoten open kunnen kraken met hun sterke knaagdierengebit.

agouti

De paranoten zitten vol met zaadjes, die op de grond vallen en ontkiemen, waardoor weer nieuwe paranootbomen groeien. Andere dieren, zoals apen, eten ook van de paranoten en andere zaden die door de agouti’s zijn gekraakt. Er zijn steeds minder agouti’s in het wild, omdat er op hen wordt gejaagd. Daardoor liggen er minder open paranoten op de grond en komen er dus ook steeds minder nieuwe paranootbomen. De jacht is dus niet alleen slecht voor de agouti’s, maar voor hun hele leefomgeving. Agouti’s hebben hele goede oren. Ze kunnen hiermee goed horen of er noten uit de bomen zijn gevallen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.