< Ontmoet onze dieren

Mini-ezel

Leer meer over de mini-ezel, een eigenwijs hoefdier.

Mini-ezels kunnen wel:

  1. 200 kilo wegen.
  2. 90 centimeter lang zijn.
  3. 50 jaar oud worden.

Waar leven mini-ezels?

De wilde ezel leeft in de woestijnen van Noord-Afrika. De mini-ezel is een afstammeling van deze wilde ezel en komt alleen als gezelschapsdier voor.

Wat eten mini-ezels?

Het menu van mini-ezels is niet erg uitgebreid.

ezel

Zij eten eigenlijk alleen maar gras en knabbelen soms aan bladeren of op de bast van een tak.

Hoe worden mini-ezels geboren?

Mannelijke ezels heten ezelhengsten en vrouwtjes noem je ezelinnen. Kleine ezeltjes kunnen het hele jaar door geboren worden. Na ongeveer twaalf maanden wordt er een veulen geboren. De kleintjes wegen dan ongeveer tien kilo.

ezel

Jonge ezeltjes kunnen binnen dertig minuten na de geboorte al staan en meelopen met de rest. Het veulen drinkt ongeveer vijf maanden bij de moeder.

Zijn mini-ezels koppig?

Ezels zijn heel oplettend en voorzichtig, daarom weigeren zij iets te doen dat hen te gevaarlijk lijkt. Hierdoor lijken deze dieren koppig. Ezels kunnen wel heel goed lopen op smalle rotsrichels. Dat komt omdat zij veel smallere hoeven hebben dan paarden. Hierdoor is waarschijnlijk ook de term ‘ezelsbruggetje’ ontstaan: een ezel kan via een heel klein randje al op de plek van bestemming komen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

ezel

....