Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Krokodilstaarthagedis

Leer meer over de Chinese krokodilstaarthagedis, een goede zwemmer.

  • Lengte: 45 centimeter
  • Gewicht: 300 gram
  • Leeftijd: Tot 10 jaar
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Zuiden van China
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: De krokodilstaarthagedissen kunnen wel een half uur onder water blijven.

Leefgebied

Waar leven krokodilstaarthagedissen?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Chinese krokodilstaarthagedis voor in het zuiden van China. Deze hagedissen kom je tegen in de bomen en in het water.

krokodilstaarthagedis

Helaas worden deze prachtige reptielen bedreigd. Hun leefgebied wordt steeds kleiner, maar mensen vangen de dieren ook om door te verkopen als huisdier. Krokodilstaarthagedissen leven meestal alleen, maar tijdens de paartijd en winterrust zoeken de dieren elkaar wel op. In de winter slapen krokodilstaarthagedissen drie tot vier maanden lang samen in een hol.

Voedsel

Wat eten krokodilstaarthagedissen?

Kleine kikkervisjes, insecten, slakken en wormen worden gegeten door de krokodilstaarthagedissen.

krokodilstaarthagedis

Liefde en Opvoeding

Hoe worden krokodilstaarthagedissen geboren?

Tijdens de paartijd krijgen de mannetjes een helderrode keel en buik. Krokodilstaarthagedissen zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed. De hagedissen worden levend geboren en zijn daardoor heel snel zelfstandig.

krokodilstaarthagedis

De draagtijd is tussen de negen en twaalf maanden. Vaak worden er tussen de één en negen hagedissen geboren, maar soms zelfs twaalf! De kleintjes worden in het water geboren en kunnen direct zwemmen.

Weetje

Hoe lang kan deze hagedis in het water blijven?

De krokodilstaarthagedissen rusten vaak uit op een tak boven het water. Als er gevaar dreigt, laten zij zich in het water vallen. Zij kunnen dan wel een half uur onder water blijven! In de winter slapen krokodilstaarthagedissen drie tot vier maanden lang samen in een hol.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.