< Ontmoet onze dieren

Krokodilstaarthagedis

Leer meer over de Chinese krokodilstaarthagedis, een goede zwemmer.

Chinese krokodilstaarthagedissen kunnen wel:

  1. 300 gram wegen.
  2. 45 centimeter lang worden.
  3. 10 jaar oud worden.

Waar leven krokodilstaarthagedissen?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Chinese krokodilstaarthagedis voor in het zuiden van China. Deze hagedissen kom je tegen in de bomen en in het water. De krokodilstaarthagedissen rusten vaak uit op een tak boven het water. Als er gevaar dreigt, laten zij zich in het water vallen. Zij kunnen dan wel een half uur onder water blijven!

krokodilstaarthagedis

Helaas worden deze prachtige reptielen bedreigd. Hun leefgebied wordt steeds kleiner, maar mensen vangen de dieren ook om door te verkopen als huisdier. Krokodilstaarthagedissen leven meestal alleen, maar tijdens de paartijd en winterslaap zoeken de dieren elkaar wel op. In de winter slapen krokodilstaarthagedissen drie tot vier maanden lang samen in een hol.

Wat eten krokodilstaarthagedissen?

Kleine kikkervisjes, insecten, slakken en wormen worden gegeten door de krokodilstaarthagedissen.

Hoe worden krokodilstaarthagedissen geboren?

Tijdens de paartijd krijgen de mannetjes een helderrode keel en buik. Krokodilstaarthagedissen zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed. De hagedissen worden levend geboren en zijn daardoor heel snel zelfstandig.

krokodilstaarthagedis

De draagtijd is tussen de negen en twaalf maanden. Vaak worden er tussen de één en negen hagedissen geboren, maar soms zelfs twaalf! De kleintjes worden in het water geboren en kunnen direct zwemmen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

krokodilstaarthagedis

....