Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dino's

Brachiosaurus

Ontdek meer over de brachiosaurus, een van de grootste landdieren ooit. 

  • Lengte: 24 meter
  • Gewicht: 35.000 kilo
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Noord-Amerika, Afrika en Europa
  • Status: Uitgestorven
  • Weetje: Door de grootte was deze dino geen makkelijke prooi.

Leefgebied

Waar leefden brachiosaurussen?

Brachiosaurussen kwamen voor in Noord-Amerika, Afrika en Europa. Deze dinosoort behoort tot een van de grootste landdieren die ooit hebben geleefd. Deze reuzen kwamen waarschijnlijk voor in kuddes.

Brachiosaurus

Voedsel

Wat aten brachiosaurussen?

Eerst werd gedacht dat de brachiosaurus bladeren uit boomtoppen at, zoals een giraffe. Door nieuw onderzoek en nieuwe technieken zijn onderzoekers erachter gekomen dat de nek van de dino ‘op slot’ gaat wanneer het dier de nek rechtop houdt. Nu wordt gedacht dat de dino’s grazers waren die hun nek laag op heuphoogte hielden. Hierdoor aten zij met gemak de laagste planten en struiken kaal.

Brachiosaurussen konden niet kauwen. Misschien gebruikten zij gastrolieten (maagstenen) waardoor zij hun voedsel konden verteren. Dit zijn stenen die sommige diersoorten eten. Wanneer een dier niet de juiste tanden en kiezen heeft om voedsel goed te verteren, gebruikt het deze stenen in de maag om de spijsvertering op gang te helpen. Er zijn meerdere dieren, zoals struisvogels, die gastrolieten gebruiken bij het vermalen van voedsel.

Weetje

Waarom was het handig om zo groot te zijn?

De brachiosaurus was reusachtig. Veel vleeseters konden deze dino heel moeilijk vangen. Zij waren lang niet zo groot als deze plantenetende langnek. Daarom lieten vleeseters de brachiosaurus wel met rust.

Dinobos

Ontdek mij in het vernieuwde Dinobos! Maak een onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden en kom alles te weten over dinosaurussen en de tijd waarin zij leefden. Sta oog in oog met reusachtige dino’s, maar kijk uit voor de gevaren die toen op de loer lagen!