Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Ontmoet onze dino's

Tyrannosaurus-rex

Ontdek meer over de Tyrannosaurus rex, een van de grootste vleeseters die ooit op het land leefde.  

  • Lengte: 12 meter
  • Gewicht: 10.500 kilo
  • Voedsel: Vleeseter
  • Leefgebied: Noord-Amerika en Azië
  • Status: Uitgestorven
  • Weetje: De T-rex werd laat volwassen.

Leefgebied

Waar leefde de Tyrannosaurus rex?

De T-rex is een van de bekendste dinosoorten. Maar ondanks de grote bekendheid, bestond deze dinosoort relatief kort. ‘Slechts’ vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen. De vrouwtjes waren groter en robuuster dan de mannetjes.

Een opvallend en angstaanjagend kenmerk van deze dino is dat het dier zestig tanden in de bek droeg van wel 23 centimeter lang! Er viel weleens een tand uit, maar gelukkig voor de T-rex groeide er vanzelf een nieuw exemplaar voor in de plaats.

Protoceratops

Voedsel

Wat at de Tyrannosaurus rex?

De Tyrannosaurus rex was een vleeseter. Het is de vraag of het een jager was, een aaseter of misschien wel allebei. Deskundigen vermoeden dat de T-rex in eerste instantie aas at. De dino had namelijk kleine voorpoten die niet sterk genoeg waren om een prooi mee te grijpen. Tijdens de jacht hadden deze voorpoten geen functie.  

De ogen van de Tyrannosaurus rex waren ook vrij klein, waardoor het dier de prooi moeilijk kon lokaliseren. Ook zijn er nooit fossielen van planteneters gevonden met tandafdrukken van een T-rex in de botten.  

De Tyrannosaurus rex kon goed ruiken. Ook had de dino een flink looptempo, al kon de dinosaurus niet rennen. Met grote passen van wel vier meter kon de T-rex een looptempo bereiken van zo’n 30 km per uur. Net zoals een leeuw at de tyrannosaurus rex zich helemaal vol. Daarna kon de dino een paar dagen zonder voedsel. Na een aantal dagen keerde de dino terug om de resten van de prooi op te peuzelen.  

Liefde en Opvoeding

Hoe werd de Tyrannosaurus rex geboren?

Door goed te kijken naar de botten, is er veel ontdekt over de groeisnelheid van de Trex. Het duurde ongeveer twaalf jaar voordat de dino in de pubertijd kwam. Als de dinosaurus negentien jaar was, stopte de dino met groeien en was de dino volwassen. Dat is uitzonderlijk lang voor een dinosauriër. De groeisnelheid lijkt op de ontwikkeling van een mens. Dat is bijzonder!  

Weetje

Hoe oud kon de T-rex worden?

De Tyrannosaurus rex had een lange kindertijd van wel negentien jaar. Je zou denken dat deze grote roofdino dan ook wel een hoge leeftijd kon behalen. Maar dat valt tegen. De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar. Maar de meeste fossielen laten een jongere leeftijd zien.

Dinobos

Ontdek mij in het vernieuwde Dinobos! Maak een onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden en kom alles te weten over dinosaurussen en de tijd waarin zij leefden. Sta oog in oog met reusachtige dino’s, maar kijk uit voor de gevaren die toen op de loer lagen!