Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dino's

Apatosaurus

Ontdek meer over de apatosaurus, een zwaarlijvige reus. Deze dino staat ook wel bekend als de brontosaurus. 

  • Lengte: 23 meter
  • Gewicht: 20.000 kilo
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Noord-Amerika
  • Status: Uitgestorven
  • Weetje: Deze dino was zo zwaar dat de grond misschien wel schudde als het reptiel langsliep.

Leefgebied

Waar leefden apatosaurussen?

Apatosaurussen waren reuzen die in Noord-Amerika voorkwamen. Deze kuddedieren waren zo groot en zwaar, dat er wordt gedacht dat de dinosaurussen alleen in het water bewogen. Water maakt je namelijk heel licht. Bewijs hiervoor is alleen nooit gevonden. Omdat de dino zo groot was, had de apatosaurus weinig tot geen vijanden. Niemand durfde het op te nemen tegen dit zwaargewicht. Hoewel de volwassen apatosaurussen een geschubde huid hadden, waren hun jongen vermoedelijk bedekt met veren.

Apatosaurus

Voedsel

Wat aten apatosaurussen?

Deze reuzen waren planteneters. Waarschijnlijk slikten zij gastrolieten (maagstenen) om hun voedsel te helpen verteren. Dit zijn stenen die sommige diersoorten eten. Wanneer een dier niet de juiste tanden en kiezen heeft om voedsel goed te verteren, gebruikt het deze stenen in de maag om de spijsvertering op gang te helpen. Er zijn meerdere dieren, zoals struisvogels, die gastrolieten gebruiken bij het vermalen van voedsel.

Weetje

Hoeveel olifanten wegen samen evenveel als deze zware dino?

Een apatosaurus was wel 23 meter lang en kon wel twintigduizend kilo wegen. Dat is net zo zwaar als vier olifanten bij elkaar! De apatosaurus in is een van de grootste dinosoorten die ooit heeft geleefd. De voetafdrukken waren een meter lang. Het zou dus best kunnen dat de grond begon te trillen als deze dino in je buurt kwam. Gelukkig voor andere dino’s was deze dinosaurus geen bedreiging. Maar wat een indrukkend dino, zeker wanneer de apatosaurus op de achterpoten stond. Wat een reus!

Dinobos

Ontdek mij in het vernieuwde Dinobos! Maak een onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden en kom alles te weten over dinosaurussen en de tijd waarin zij leefden. Sta oog in oog met reusachtige dino’s, maar kijk uit voor de gevaren die toen op de loer lagen!