Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Terugblik 2020

Wat was 2020 een bizar jaar. Het coronavirus zorgde er natuurlijk voor dat het leven flink op zijn kop stond, ook in het dierenpark. Maar er gebeurde meer: er waren moeilijke momenten, maar er was ook vrolijk dierennieuws.

Wij blikken graag met je terug op geboortes, nieuwe bewoners en andere bijzondere gebeurtenissen. Ook kijken we ook hoopvol vooruit naar 2021.

Wij wensen jou een heel fijne jaarwisseling toe en kijken er naar uit jou volgend jaar weer te mogen begroeten in ons park. Houd vol, blijf gezond en let een beetje op elkaar!

Januari

Het jaar begint goed. We zitten middenin de kerstvakantie waarbij bezoekers worden verrast met versierde kerstbomen, een sleebaan en duizenden lichtjes. Ook is het weer tijd voor de jaarlijkse dierentelling. De uitkomst van de telling: 311.484 dierbewoners.

Februari

Dierverzorgers maken bij hun ochtendronde een verrassende ontdekking; er is een kleine luiaard geboren. Het is alweer het achtste kleintje van moeder Amaka en vader Quasimodo. Na DNA-onderzoek blijkt de kleine luiaard een mannetje te zijn. Hij maakt het goed, maar wegens de anderhalvemetermaatregelen is De Nacht, waar de luiaards leven, helaas momenteel niet toegankelijk.

Het siamang-mannetje krijgt gezelschap van een vrouwtje en er blijkt een klik te zijn tussen de twee. De apen zingen al vrij snel uit volle borst samen. Hun typerende geroep is tot ver in de omgeving te horen en dat is een goed teken. De twee siamangs kunnen het nog steeds prima met elkaar vinden. Wie weet kunnen wij over een tijdje zelfs nageslacht verwelkomen… 

Maart

Bezoekers ontdekken een hoop over uitwerpselen tijdens Poep & ZOO, als vrij snel daarna het coronavirus ervoor zorgt dat Nederland in een intelligente lockdown gaat. Vanaf 14 maart moet ook DierenPark Amersfoort voor de eerste keer de poorten sluiten. 

Een moeilijke tijd, maar toch waren er ook mooie momenten: er werden maar liefst twee kameeltjes geboren! Het vrouwtje Roxy en het mannetje Finn groeien samen op en maken het beiden goed. 

April

Tot overmaat van ramp overlijdt olifant Yunha aan het herpesvirus, een ernstig virus dat helaas vaker voorkomt onder jonge olifanten. Een enorm verdriet voor alle betrokkenen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt het onderzoek dat door de Universiteit Utrecht wordt gedaan naar het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.

Mei

In mei gaan de deuren weer open. Midden in het voorjaar en gelijk zijn er voor bezoekers tientallen jonge prairiehondjes te bewonderen! Over de hele Prairie steken zij kleine kopjes boven de grond uit.

Nog meer geboortenieuws, maar dan op het Boerenerf: Bonte Bentheimer varken Josephine werpt acht knorrende kleintjes.

Juni

Een maand later is er een primeur bij de hoenderkoeten! Voor de eerste keer in het bestaan van DierenPark Amersfoort kruipen er kuikens van deze vogelsoort uit het ei. De kersverse ouders nemen om en om de zorg op zich, inmiddels zijn de hoederkoetkuikens bijna net zo groot als hun ouders.

Na een aantal spannende weken blijkt olifant Indra toch niet drachtig te zijn. Er is sprake van een zogenaamde ‘schijnzwangerschap’.

Juli

Een maand na de aankomst van een nieuwe mannetjesleeuw, maakt de koning van de dieren kennis met de leeuwinnen. De introductie verloopt goed: Ramzes is voorzichtig en de dames zien de nieuwe man wel zitten. Er wordt al stiekem gehoopt op nageslacht.

Wij verwelkomen een nieuw koppeltje galago’s! De halfaapjes gaan al snel nieuwsgierig op ontdekkingstocht door hun verblijf.

Ook kruipen er twee maraboekuikens uit het ei. De kuikens fladderden erop los en vliegen al snel het nest uit. Het gaat goed met de twee en inmiddels zoeven zij al zelfstandig rond in de grote doorloopvolière Snavelrijk!

September

Na een draagtijd van zes maanden komen er twee kapucijnaapjes ter wereld! De twee ontdekken eerst de wereld vanaf de rug van moeder, maar gaan inmiddels al zelfstandig op avontuur.

Oktober

Zebra Geisa bevalt van een jong. Het veulentje is een mannetje en krijgt de naam ‘Sayan’. Het gaat goed met het zebraatje; hij is actief en maakt regelmatig vreugdesprongetjes.

November

DierenPark Amersfoort beleeft een gitzwarte dag. De twee chimpansees Mike en Karibuna ontsnappen en overlijden. Deze gebeurtenissen hebben een zeer grote impact op iedereen. We mochten veel steunbetuigingen van jullie ontvangen en dit heeft ons goed gedaan. In 2021 zal er in het park een passende herdenkingsplek worden gerealiseerd waar ieder op zijn of haar eigen manier de apen kan herdenken.

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar, want bij de olifanten is er geboortenieuws. Olifant Kina bevalt van een jong! Het olifantje blijkt een vrouwtje te zijn en krijgt de naam ‘Yindi’ dat ‘zilver meisje’ en ‘de zon’ betekent.

December

Nog meer jonge dieren! Ramzes heeft de verwachtingen waargemaakt: er worden twee leeuwenwelpen geboren. De twee vrouwtjes hebben inmiddels hun buitenverblijf ontdekt en kennisgemaakt met hun vader en tante.

Op naar 2021!

We kijken uit naar volgend jaar met hopelijk meer prachtig dierennieuws. Wij hopen iedereen vanaf 3 maart weer coronaproof te mogen ontvangen. Wat zeker is, is dat we ook het volgende jaar blijven werken aan het zijn en blijven van dé dierentuin voor kinderen. Wij vinden het belangrijk dat de jonge generatie zich inzet voor dier en natuur. Ondanks de (financiële) beperkingen, kijken we hoe wij op korte en lange termijn kunnen innoveren en ons park nog mooier kunnen maken voor dier en mens. Fijne jaarwisseling en hopelijk tot snel!