Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Eerste hoenderkoetkuikens

Een primeur bij de kuifhoenderkoeten in DierenPark Amersfoort, het is namelijk de eerste keer dat er kuikens uit de eieren zijn gekropen. De vogelsoort heeft anderhalf jaar geleden als nieuwe bewoners kennis met elkaar gemaakt. Nadat zij destijds al een goede klik hadden, bleken zij uiteindelijk een succesvol koppel te zijn. “Wij zijn daarom erg blij met dit vogelnieuws, want het is de eerste keer dat er jonge hoenderkoeten te bewonderen zijn in ons park”, vertelt dierverzorger Sander Drost.

Het koppel was al vanaf de winter samen druk bezig met het bouwen van een omvangrijk nest. Zij bouwen het nest bewust vlak naast de waterkant. “Bezoekers kijken verrast op als ze de kuikentjes richting het water zien waggelen, maar deze dieren zijn watervogels en ontzettend goede zwemmers. De kuikentjes hebben zelfs al hun eerste duik genomen”, legt Sander uit.

Er zijn twee kuikens uit het ei gekropen. De hoenderkoeten zitten nog om en om te broeden op een ei, dus mogelijk wandelen er de komende dagen drie kuikentjes rond. Het duurt gemiddeld 45 dagen voordat de eieren uitkomen. Daarna nemen het mannetje en het vrouwtje samen de taak op zich om voor de jongen te zorgen. “Het is leuk om te zien hoe de kersverse ouders de zorg perfect samen oppakken. Terwijl moeder met de kuikentjes het verblijf verkennen, broedt vader op het nest. Regelmatig wisselen zij deze taken om”.

Of de kuikens mannetjes of vrouwtjes zijn, weten de dierverzorgers over een tijdje. “Na een tijdje wisselt het donskleed zich in voor vogelveren, daarna kunnen we DNA-onderzoek laten doen. De mannelijke en vrouwelijke hoenderkoeten hebben namelijk precies hetzelfde uiterlijk”, legt Sander uit. Na de geboortes bij de prairiehondjes, biggetjes en kameeltjes, zijn er nu dus ook jonge hoenderkoeten te bewonderen in DierenPark Amersfoort.