Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Zebraveulen geboren

Er is een zebraveulen geboren in DierenPark Amersfoort. “Toen wij ‘s ochtends de stallen binnenliepen, werden wij verblijd door een pasgeboren zebra”, vertelt dierverzorger Annelien Lodder. “Na een dracht van ongeveer dertien maanden lag er een zebraveulen naast moeder Geisa en het gaat goed met jong; het veulen drinkt goed en is zelfs al de buitenwereld gaan verkennen.”

“Moeder en haar jong liepen vanochtend hun verblijf de Savanne op, waar natuurlijk een wereld voor het kleintje openging”, vertelt Annelien. “De kleine zebra trekt regelmatig al voorzichtig op onderzoek uit, maar moeder houdt haar veulen maar al te goed in de gaten en verliest het jong niet uit het oog.” Andere Savannebewoners als de giraffen, beisa oryx en impala’s hebben de nieuweling al gespot en komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Stapje voor stapje zal het jong steeds vaker alleen op ontdekking gaan tussen de andere Savannedieren.

Vorig jaar kwam er een nieuwe zebrahengst wonen in het dierenpark. Dit blijkt een succesvolle komst te zijn geweest. “Het veulen is geboren na een dracht van dertien maanden, dus we kunnen wel zeggen dat er direct een match was tussen hem en Geisa”, zegt Annelien met een glimlach. De Grévy zebra komt van oorsprong voor in de drogere streken van Kenia en Ethiopië en heeft een bedreigde status. Daarom maken de zebra’s in DierenPark Amersfoort onderdeel uit van het European Endangered Species Programme (EEP). Annelien: “Wij zijn dan ook extra blij met deze Grévy-geboorte.”

Wat het geslacht van het gestreepte hoefdier is, weet de dierverzorger nog niet. “Wij hebben nog niet kunnen zien of het zebrajong een mannetje of vrouwtje is”, aldus Annelien “Dit weten wij waarschijnlijk over een paar dagen.” De kleine zebra is samen met moeder te zien op de Savanne in DierenPark Amersfoort.