Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Dierenpark Amersfoort

Geen kalf op komst bij Indra

Op vrijdag 12 juni is er een uitgebreid onderzoek geweest bij olifant Indra in DierenPark Amersfoort, die begin maart uitgerekend zou zijn van een jong. Met een team van experts is er een inwendig onderzoek verricht en hieruit bleek dat we te maken hebben met een bijzondere situatie. Het is de vraag hoe we het eerdere gedrag van Indra moeten verklaren, want uit dit onderzoek blijkt dat zij op dit moment niet drachtig is.

Of de Aziatische olifant eerder wel drachtig is geweest, is niet duidelijk. Het is een unieke en complexe situatie; we hebben het grootste gedeelte van haar baarmoeder kunnen onderzoeken via een inwendige echo en we konden hier geen jong ontdekken of andere tekenen zien van een dracht, zoals verwijde bloedvaten. We moeten er nu dus vanuit gaan dat Indra geen jong met zich meedraagt. De kans bestaat dat Indra eerder wel een jong in de buik had, maar dat de dracht vroegtijdig is afgebroken. Bij olifanten kan een kalf dan worden opgenomen in het lichaam.

Wat de situatie bijzonder maakt, is dat olifant Indra tekenen van een dracht liet zien. Een paar weken na de dekking toonde onze olifantenbul geen interesse meer in haar, wat normaal gesproken aangeeft dat het vrouwtje bevrucht is. Ook gaven de urinetests dezelfde waardes aan als bij een eerdere dracht, veranderde haar gedrag en zagen wij borstvorming ontstaan. Rond de uitgerekende datum werd Indra ’s nachts onrustiger en de olifantenverzorgers zagen het gedrag dat zij al vier keer eerder bij Indra hadden gezien rondom de bevalling. Toch bleef een olifantenjong uit.

De dierenwereld blijft verrassen, zo laat de situatie met Indra zien. Het is een bijzonder resultaat, maar voor Indra het beste scenario denkbaar. Een dood kalf in de buik van Indra kan voor haar heel riskant zijn. Natuurlijk is het jammer dat er straks geen jong olifantje in onze kudde rondloopt, maar we zijn blij en opgelucht voor Indra. We zien dat het goed met haar gaat en dat is het belangrijkst.