Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Pasgeboren kapucijnaapjes

Bij groep geelborstkapucijnapen in DierenPark Amersfoort zijn twee kleintjes geboren. “Als je goed kijkt bij de kapucijnapen die door het verblijf springen, zie je twee kleine aapjes op de nek van de moeder zitten”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. “De twee maken het goed en kijken al nieuwsgierig om zich heen om de wereld te ontdekken.”

Na een draagtijd van zes maanden komt een kapucijnaap ter wereld. “Het eerste jaar drinken de aapjes bij de moeder, maar in de loop van de tijd eten zij ook steeds vaker met de andere dieren mee en gaan zij alles proeven en ontdekken”, vertelt de dierverzorger. “Nu klampen de kleintjes zich nog aan moeder vast, maar langzamerhand zullen zij steeds vaker op avontuur gaan en zelf door de bomen klauteren. Natuurlijk houdt de rest van de groep kapucijnapen de jongen dan goed in de gaten.” 

Veel van het gedrag van apen is niet aangeboren maar aangeleerd. “De kleine kapucijnapen groeien op door goed te kijken en de anderen na te apen”, laat Saskia weten. “Langzaam leren de jongen de eerste stapjes te zetten en uiteindelijk net als de andere kapucijnapen te communiceren door middel van geluiden en gezichtsuitdrukkingen.” Er zijn met de komst van de kleintjes in totaal zestien geelborstkapucijnapen te bewonderen in DierenPark Amersfoort.