< Ontmoet onze dieren

Zwarte ibis

Leer meer over de zwarte ibis, de meest voorkomende ibissoort.

Zwarte ibissen kunnen wel:

  1. 580 gram wegen.
  2. 65 centimeter lang worden.
  3. 27 jaar oud worden.
  4. een vleugelspanwijdte van 95 centimeter hebben.

Waar leven zwarte ibissen?

Van alle ibissoorten komt de zwarte ibis wereldwijd het meest voor. In alle warme gebieden kun je deze vogel tegenkomen.

Zwarte ibis

De zwarte ibis leeft meestal in de buurt van water. In de nacht zoeken deze vogels een hoge boom op om in te slapen. Dit wordt ook wel ‘roesten’ genoemd.

Wat eten zwarte ibissen?

Met hun kromme snavel zoeken de ibissen op de bodem van het water naar voedsel. Ibissen zijn niet zo kieskeurig: deze vogels eten alles op wat in hun snavel past.

Hoe worden zwarte ibissen geboren?

Je zult de zwarte ibis niet zo snel horen, het is namelijk een stille vogel. Tijdens het broeden maken zij iets meer geluiden, zoals brommen en krassen. Deze ibissoort kan soms met wel duizend koppels tegelijk broeden. Er zijn nesten van zwarte ibissen gevonden op wel zeven meter hoogte. Dat is bijna net zo hoog als bovenin Snavelrijk. Dat is bijzonder, omdat de ibis zijn nest meestal dichter bij de grond maakt, in struiken en in het riet.

Tijdens het broedseizoen hebben zij een roodbruin verenkleed met glanzend groene vleugels. De rest van het jaar zijn zij iets doffer van kleur. Een vrouwtje legt twee tot vier groenblauwe eieren. Die eitjes komen na drie weken broeden uit. Beide ouders broeden op de eieren en voeren de kuikens. Na ongeveer een maand verlaten de jonge zwarte ibissen het nest.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

zwarte ibis

....