Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Zwarte ibis

Leer meer over de zwarte ibis, de meest voorkomende ibissoort.

  • Lengte: 65 centimeter
  • Gewicht: 580 gram
  • Leeftijd: Tot 27 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Warme gebieden in alle werelddelen
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Ibissen hebben een kromme snavel om voedsel uit de modder te vissen.

Leefgebied

Waar leven zwarte ibissen?

Van alle ibissoorten komt de zwarte ibis wereldwijd het meest voor. In alle warme gebieden kun je deze vogel tegenkomen.

Zwarte ibis

De zwarte ibis leeft meestal in de buurt van water. In de nacht zoeken deze vogels een hoge boom op om in te slapen. Dit wordt ook wel ‘roesten’ genoemd.

Voedsel

Wat eten zwarte ibissen?

Met hun kromme snavel zoeken de ibissen op de bodem van het water naar voedsel. Ibissen zijn niet zo kieskeurig: deze vogels eten alles op wat in hun snavel past.

zwarte ibis

Liefde en Opvoeding

Hoe worden zwarte ibissen geboren?

Je zult de zwarte ibis niet zo snel horen, het is namelijk een stille vogel. Tijdens het broeden maken zij iets meer geluiden, zoals brommen en krassen. Deze ibissoort kan soms met wel duizend koppels tegelijk broeden. Er zijn nesten van zwarte ibissen gevonden op wel zeven meter hoogte. Dat is bijna net zo hoog als bovenin Snavelrijk. Dat is bijzonder, omdat de ibis zijn nest meestal dichter bij de grond maakt, in struiken en in het riet.

Tijdens het broedseizoen hebben zij een roodbruin verenkleed met glanzend groene vleugels. De rest van het jaar zijn zij iets doffer van kleur. Een vrouwtje legt twee tot vier groenblauwe eieren. Die eitjes komen na drie weken broeden uit. Beide ouders broeden op de eieren en voeren de kuikens. Na ongeveer een maand verlaten de jonge zwarte ibissen het nest.

Weetje

Waarom hebben ibissen een kromme snavel?

De kromme snavel gebruiken ze tijdens het jagen. Ze vinden hun voedsel namelijk op de tast, door tijdens het lopen met de snavel in de modder te prikken. Soms zwaaien ze met hun snavel door het water. Gelukkig zitten hun neusgaten hoog aan de snavelbasis zodat zij nog wel adem kunne halen terwijl zij met hun snavel door de modder gaan.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.