Koop je tickets
Ontmoet onze dieren

Reuzenschildpad

Leer meer over de Aldabra reuzenschildpad, de grootste landschildpad ter wereld.

  • Lengte: 120 centimeter
  • Gewicht: 250 kilo
  • Leeftijd: Tot 175 jaar oud
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Aldabra
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Aldabra reuzenschildpadden kunnen wel 200 á 300 meter per uur lopen (heel langzaam!).

Leefgebied

Waar leven Aldabra reuzenschildpadden?

Bij ons in het dierenpark wonen de Aldabra reuzenschildpadden. Zoals de naam al zegt, komen deze reuzen voor op Aldabra. Dat is een eilandengroep van de Seychellen, in de Indische oceaan. Daar kan het in de zomer wel 32 graden worden. In ons Schildpaddenhuis is het daarom ook altijd lekker warm.

schildpad

Reuzenschildpadden leven in allerlei verschillende soorten gebieden: bossen, stranden, duinen en graslanden… als er maar genoeg eten is. Ondanks dat er nog zo’n 100.000 Aldabra reuzenschildpadden in het wild leven, worden zij met uitsterven bedreigd. Op het eiland Mauritius zijn er daarom speciale kweekprogramma’s voor deze reuzenschildpadden.

Voedsel

Wat eten Aldabra reuzenschildpadden?

Grassen en kruiden worden vooral gegeten door de reuzenschildpadden. Daarnaast eten zij ook af en toe gevallen vruchten, bast van de bomen of bladeren uit struiken. Zoeken naar eten doen de Aldabra reuzenschildpadden vooral overdag.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Aldabra reuzenschildpadden geboren?

De meeste dieren moeten een bepaalde leeftijd hebben bereikt om zich voort te kunnen planten, maar bij Aldabra reuzenschildpadden werkt dit anders. Het gaat er bij hen niet om hoe oud zij zijn, maar hoe groot! De schildpadden kunnen voor nageslacht zorgen als zij ongeveer de helft van hun volgroeide grootte hebben bereikt, dan zijn zij meestal rond de vijfentwintig jaar oud. Het voortplantingsseizoen van deze dieren start rond februari en loopt tot mei. Het mannetje klimt dan op de rug van het vrouwtje. Dit gaat gemakkelijk, doordat de mannen een deuk in de onderkant van hun schild hebben en zo op het bolle schild van de dames kunnen schuiven. Bij de vrouwen is de onderkant van het schild wel gewoon plat.

schildpad

Het vrouwtje legt vier tot veertien rubberachtige eieren in een ondiep, vochtig nest. De aanstaande moeder gaat niet op de eieren zitten broeden, maar laat de zon het werk doen. Hoe snel de kleintjes uit hun ei kruipen, hangt dan ook af van de temperatuur. Is het lekker warm, dan duurt het zo’n vier maanden. Is het kouder, dan kan het wel negen maanden duren. Jonge schildpadden moeten direct voor zichzelf zorgen, want moeder laat de eieren alleen achter in het nest. Hun schild is bij de geboorte zwart en glanzend, maar als zij ouder worden verschijnen er jaarringen op het schild. De jongen groeien zelfstandig op en leven het grootste deel van hun leven solitair, in hun eentje dus. Soortgenoten komen elkaar wel vaak tegen bij een gezamenlijke voedselplaats of tijdens het voortplantingsseizoen.

Waarom hebben schildpadden een schild?

 

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

schildpad

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.