Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Tickets DinoDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Goudfazant

Leer meer over de goudfazant, een opvallend gekleurde vogel.

  • Lengte: 80 centimeter
  • Gewicht: 700 gram
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Westen van China
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Mannelijke goudfazanten hebben vrolijk gekleurde veren en een langere staart.

Leefgebied

Waar leven goudfazanten?

Oorspronkelijk komen de goudfazanten voor in het westen van China. Hier leven de gekleurde vogels in bergachtige gebieden met bossen. De goudfazanten kunnen prima kleine stukjes vliegen, maar langere vluchten maken zij niet veel. Zij zijn daar namelijk best onhandig in. Het is daarom niet gek als je hen ziet rondscharrelen op de grond, dit doen zij overdag het liefst.

goudfazant

Goudfazanten leven in paartjes in kleine groepen. Samen slapen zij in een boom. Dit wordt bij vogels ook wel ‘roesten’ genoemd.

Voedsel

Wat eten goudfazanten?

Goudfazanten eten alles wat zij op de grond bij elkaar kunnen scharrelen, zoals graan, bladeren en insecten.

goudfazant

Liefde en Opvoeding

Hoe worden goudfazanten geboren?

De felgekleurde mannen zijn makkelijk te onderscheiden van hun vrouwelijke soortgenoten. Zij hebben vrolijk gekleurde veren en een langere staart. De hennen zijn iets donkerder en slanker dan een gewone fazant. Zij staan ook wat hoger op hun poten.

goudfazant

Zoals bij de meeste vogels heeft de vrouw minder felle kleuren dan de man, zodat zij zo min mogelijk opvalt als zij broedt op het nest. In een nest op de grond worden vijf tot twaalf eieren gelegd. Na 22 dagen broeden komen de eieren uit. De hen zorgt alleen voor de kuikens.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.