Coen Landheer is dierverzorger in DierenPark Amersfoort en verzorgt onder andere de dieren op de Savanne.
GROOTSTE VERBLIJF
Qua oppervlakte is de Savanne het grootste verblijf van ons park. In al die jaren heeft het verblijf veel verschillende bewoners gekend. Momenteel leven er vooral hoefdieren: impala’s, giraffen, Grévy zebra’s, Beisa oryxen en maar liefst 53 parelhoenders. Deze dieren leven dus, net als in het wild, allemaal bij elkaar. In ons dierenpark vind je meerdere mixed exhibits met verschillende thema’s. Meestal gaat het om soorten die elkaar ook tegenkomen in hun oorspronkelijk leefgebied, maar dat hoeft zeker niet de enige overeenkomst te zijn. De samenhang kan bijvoorbeeld ook zitten in het type leefomgeving, klimaat of diertype. Kortom: er kunnen verschillende logische redenen zijn waarom sommige diersoorten bij elkaar worden gehuisvest.
MOMENTJE VOOR JEZELF
Maar net als in hun oorspronkelijke leefomgeving hebben de dieren op de Savanne bij ons de mogelijkheid om zich even terug te trekken. Individueel, maar ook op groepsniveau. Zandheuvels en, vooral achter op de Savanne, bosjes en struiken bieden beschutting. Ook is er gebruikgemaakt van zogenaamde ‘corridors’. Dat zijn natuurlijke afscheidingen die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de giraffen op sommige plekjes niet kunnen komen. Zo kunnen de zebra’s, impala’s en oryxen daar niet ‘gestoord’ worden door deze steltlopers. Verderop zorgt een versperring van boomstammen ervoor dat ook de impala’s hun koninkrijk alleen kunnen hebben.
Het is belangrijk dat elk dier af en toe de ruimte hebben om even alleen te zijn. Of enkel samen met de naaste groepsdieren. Als in onze groep een zebra wordt geboren, dan is het goed dat moeder en veulen ook even tijd met zijn tweeën kunnen besteden. En ik kan je vertellen: die parelhoenders zijn ontzettend grappig, maar kunnen ook ontzettende druktemakers zijn als zij al kakelend over de Savanne achter elkaar aanstuiven.
VEEL BEWONERS
Het managen van een mixed exhibit als de Savanne is best intensief. Mijn collega’s en ik houden het gedrag van elk individueel dier goed in de gaten , maar letten ook op hoe de dieren met elkaar omgaan. Het is zo fascinerend: het gedrag van iedere soort, maar ook van elk individueel dier is weer anders. Daarmee zijn de dieren de ideale ‘verrijking’ voor elkaar. Wij zorgen er natuurlijk ook voor dat ieder dier genoeg te eten krijgt. Dit doen wij door bijvoorbeeld op verschillende plekken te voeren. Zo zijn er voor de giraffen, en dat zal je vast niet verbazen, op hoogte voedingsbollen met eten opgehangen. De andere hoefdieren eten maar wat graag mee van de blaadjes die naar beneden dwarrelen. Het weer houden wij extra goed in de gaten. Een hoefdier kan namelijk al snel een poot breken, dus je wil niet dat zij uitglijden als het bijvoorbeeld heeft gevroren. En dat je met zoveel verschillende soorten ook zoveel binnenverblijven schoonmaakt, neem ik overigens met liefde op de koop toe.
GRÉVY ZEBRA
De ligging van de Savanne is bijzonder. Zo staan de bezoekers via boardwalks oog in oog met de dieren en vanuit je fietsboot op de Expeditie-rivier heb je een prachtig uitzicht over de Savanne. Vooral ‘s ochtends vind ik het er bijzonder mooi. In de ochtendzon kun je de giraffen dan zien drinken uit de rivier. Adembenemend. Toch zijn de zebra’s mijn favoriete bewoners van dit gebied. In ons park loopt een fokgroep van de zeldzame Grévysoort rond. Als die dieren mij dan aankijken met hun grote oren en ogen, besef ik weer dat ik het mooiste vak van de wereld heb.