Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Mixed exhibits

‘Mixed exhibits’, dat klinkt heel interessant en ingewikkeld… en dat is het eigenlijk ook! Een ‘mixed exhibit’ houdt in dat verschillende diersoorten samen in een verblijf leven.

Soms zijn dit dieren die elkaar ook tegenkomen in hun oorspronkelijk leefgebied, maar dat hoeft zeker niet de enige overeenkomst te zijn. De samenhang kan bijvoorbeeld ook zitten in het type leefomgeving, klimaat en diertype. Kortom: er kunnen verschillende logische redenen zijn waarom sommige diersoorten bij elkaar worden gehuisvest. In ons dierenpark vind je meerdere mixed exhibits met verschillende thema’s. Daar vertellen wij je later in deze blog meer over.

Willem-Verdonck-Dierverzorging-DierenPark-Amersfoort

Willem Verdonck is Teamleider Dierverzorging. Hij geeft leiding aan de dierverzorgers en is eindverantwoordelijk voor de diercollectie. In die rol bekommert Willem zich ook om de mixed exhibits.

Stukje geschiedenis

Om mixed exhibits goed te begrijpen, maken wij eerst een korte trip terug in de tijd. Verblijven met een natuurlijke uitstraling en een hoog niveau qua dierenwelzijn zijn nu heel belangrijk voor dierenparken. In de beginjaren, in de negentiende eeuw, was dat heel anders. Dieren werden toen ‘tentoongesteld’ in kooien met veel staalwerk en beton. Carl Hagenbeck (1844-1913), oprichter van de beroemde dierentuin in Hamburg, bracht daar verandering in.

Hagenbeck-techniek in Tierpark Hagenbeck. Foto: Oksana Turkmenbaeva / Shutterstock.com

Hij liet de dierverblijven veel meer aansluiten bij de natuurlijke omgeving van de dieren en hij was ook pionier in het toepassen van doorkijkjes. Om een voorbeeld te geven: op de voorgrond zie je zebra’s grazen, terwijl daarachter een leeuw over de savanne waakt vanaf een boomstam. Althans, zo lijkt het. De illusie is dat de dieren in hetzelfde verblijf leven, terwijl er in werkelijkheid wel een scheiding tussen de twee soorten zit. Een techniek die nu nog veelvuldig in dierenparken wordt toegepast en kan worden gezien als de voorloper van een mixed exhibit.

Stapje verder

Bij mixed exhibits gaan wij nog een stapje verder: de dieren leven dus daadwerkelijk samen in het verblijf. Een van de oudste mixed exhibit-vormen zijn aquaria en terraria. Zo leven er verschillende soorten vissen bij elkaar, maar een combinatie kan ook bestaan uit vissen én schelpdieren. Een reuzenmiljoenpoot kan door hetzelfde terrarium kruipen als een agaatslak.

Reuzenmiljoenpoot en agaatslak samen in een verblijf

In de jaren zestig zette de schaalvergroting in en konden bezoekers voor het eerst een savanne verkennen in een dierenpark. Op een grote vlakte konden ineens verschillende hoefdieren bij elkaar leven. Deze grote verblijven met meerdere diersoorten vormden niet alleen een compleet nieuwe beleving voor bezoekers, maar hebben ook veel voordelen voor de dieren. Er zijn meer prikkels, meer interactie. De dieren leven samen in een verblijf en moeten ook rekening met elkaar houden. Allemaal omstandigheden die het natuurlijk gedrag van het dier bevorderen.

Giraffen en zebra's op de Savanne.
Giraffen en zebra’s op de Savanne

Complexer

Maar een mixed exhibit is ook veel complexer te beheren dan een verblijf dat in het teken staat van maar één diersoort. In een groot verblijf is het voor de dierverzorger moeilijker om controle te houden op alle dieren. Hoe gaat het met elk individu, hoe reageren de dieren op elkaar, eet elk dier wel genoeg, eten zij niet stiekem elkaars voedsel op? In ons nachtdierenhuis De Nacht leeft de luiaard hoog in de bomen, terwijl het buidelkonijn juist laag op de grond blijft. Dat heeft invloed op de manier waarop je de verschillende diersoorten verzorgt. Zijn de behoeftes van de ene soort niet tegenstrijdig met die van de andere soort? Het zijn maar een paar voorbeelden, maar je begrijpt wel: er komt heel wat kijken bij het managen van zo’n gemengde samenstelling? Ontzettend interessant natuurlijk. Je komt van alles te weten over de verschillende gedragingen van de dieren en hoe zij met elkaar samenleven.

Buidelkonijn en agouti in De Nacht
Buidelkonijn (l) en agouti (r) in De Nacht

Ons park

In DierenPark Amersfoort vind je verschillende mixed exhibits. Een paar voorbeelden:

  1. Snavelrijk: in deze grote openluchtvolière vliegen vogelsoorten als pelikanen, maraboes en vale gieren rakelings langs je heen.
Maraboe en vale gier in Snavelrijk
Maraboe en vale gier in Snavelrijk
  1. Savanne: op deze grote vlakte kom je onder andere giraffen, zebra’s en impala’s tegen.
  2. Schildpaddenhuis: bij onze reuzenschildpadden leven veel vogelsoorten die zich goed voelen bij het tropische klimaat. De bezoekers komen laag bij de grond dieren tegen (schildpadden) en hoger in de lucht (vogels).
  3. De Nacht: in deze jungle is het bioritme omgedraaid en is het overdag nacht. In deze mysterieuze jungle ontdek je onder andere luiaards, nachtaapjes en galago’s. Diersoorten die voorkomen in de regenwouden.
  4. Parkietenvolière: voorin in het park vliegt een zwerm parkieten rond in een grote volière. Je zou denken: dat is toch geen mixed exhibit? Die groep bestaat alleen maar uit allemaal parkieten. Dat klopt, maar wel uit verschillende soorten die allemaal weer hun eigen gedragingen hebben.
Zonparkieten en Monniksparkiet in de volière
Zonparkieten en monniksparkiet in de volière

Bij uitbreidingen en vernieuwingen kijken wij altijd of er mogelijkheden zijn om meerdere soorten bij elkaar te huisvesten. Bij deze overwegingen staat het dierenwelzijn altijd voorop. Het samenvoegen moet bevorderlijk zijn voor de soorten. Ik heb wel een aantal mooie combinaties op mijn wensenlijstje staan, wie weet komen die ooit nog uit.

De komende maanden kom je in de blogs van DierenPark Amersfoort nog veel meer te weten over onze mixed exhibits. Zo bezoeken wij binnenkort uitgebreid De Nacht en Snavelrijk.