Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Lentekriebels bij de zebra’s

Het is lente. De bomen tooien zich in het groen, de bloemen ontluiken en… er worden jonge dieren geboren. Niet alleen mensen krijgen de lente in hun bol, maar ook in de dierenwereld hangt er liefde in de lucht.

Zo ook bij onze zeldzame Grévy zebra’s. Op de Savanne leven op dit moment drie merries en een veulen dat het afgelopen najaar werd geboren. Zij leven daar samen met onder andere giraffen en impala’s. Nu de lente aanbreekt, maakt ook onze zebrahengst Florian zijn rentree. Hij holt weer samen met ‘zijn’ merries over de Savanne.

Willem Verdonck is Teamleider Dierverzorging. Hij geeft leiding aan de dierverzorgers en is eindverantwoordelijk voor de diercollectie. In die rol bekommert Willem zich ook over de zeer zeldzame Grévy zebra’s.

Willem Verdonck, Teamleider Dierverzorging

In vuur en vlam

Hengst Florian en de dames zijn bij hun eerste ontmoeting wat afwachtend naar elkaar, maar uiteindelijk biedt een van de merries ‘zich aan’. Dat betekent dat zij ‘hengstig’ is. De vonk slaat over en dat resulteert in een onstuimig spel. De twee hebben duidelijk interesse in elkaar en hollen achter elkaar aan over de Savanne. Dat gaat gepaard met luid gebalk.

Zebrahengst Florian de merries hollen achter elkaar aan

Belangrijke bloedlijn

En daar zijn wij heel blij mee. De bloedlijn die Florian voortzet, is namelijk een belangrijke voor de Grévy zebra’s. Deze lijn wordt weinig vertegenwoordigd in het zogenaamde European Endangered Species Programme-fokprogramma (EEP). De hengst heeft er in het kader van dit fokprogramma al een aardige Europese trip op zitten. In dierenparken in Berlijn, Bratislava en Parijs moest hij zorgen voor nageslacht, maar was daar veel minder succesvol dan in DierenPark Amersfoort. Hier heeft hij al gezorgd voor een zebraveulen en hopelijk mogen wij dit jaar ook weer een nakomeling verwelkomen.

Zebraveulen Sayan, de nakomeling van Florian

Samen, maar toch apart

Florian blijft voorlopig op de Savanne wonen, maar zal niet continu bij de merries te vinden zijn. Net als in het wild leeft de hengst voor een deel los van de groep. Zo slaapt Florian niet bij de dames, maar heeft hij zijn eigen stal. De merries, zussen en tantes, blijven de rest van hun leven bij elkaar, hengstenveulens verlaten op tweejarige leeftijd de groep. Een ‘dekhengst’ komt altijd van buiten de groep.

Zebrakudde op de Savanne

Zeer zeldzaam

Wij zijn enthousiast dat er zo’n goede klik is tussen Florian en de dames, omdat de Grévy zebra zeer zeldzaam is. Van oorsprong komt dit dier voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en Somalië. Daar heeft de zebrasoort het moeilijk door droogte en onvoldoende drinkplaatsen, maar ook door stroperij. Inmiddels gaat het iets beter door lokale initiatieven, zoals het aanbrengen van extra waterplekken. Maar leven er alsnog maar zo’n kleine drieduizend Grévy’s in het wild. Het maakt mij blij dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan het in stand houden van deze bijzondere zebrasoort.

Verder lezen over de Grévy zebra