Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Dit weekend: Nationale Tuinvogeltelling

Dit weekend vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Tijdens deze jaarlijkse telling wordt aan iedereen gevraagd om een half uur vogels te tellen in eigen tuin je eigen balkon. De aantallen kun je doorgeven aan de Vogelbescherming. Zo ontstaat er een goed beeld van hoe het met de verschillende soorten vogels gaat in Nederland. Dit jaar is er extra aandacht voor de merel, want met deze vogelsoort het niet goed. Educator Carlijn vertelt je in deze blog alles over de Tuinvogeltelling.

Carlijn Speksnijder DierenPark Amersfoort

Carlijn Speksnijder is de educator van DierenPark Amersfoort. Zij vertelt je op allerlei manieren van alles over de natuur. Denk aan spreekbeurten, video’s, maar ook grote natuurprojecten. De laatste tijd is Carlijn heel druk met de Nederlandse natuur.

Alle dieren

Ik houd van alle natuur. Ver weg of dichtbij: ik vind alles even interessant. Ik maak me grote zorgen over de bedreiging van het oorspronkelijk leefgebied van de brilberen en chimpansees aan de andere kant van de oceaan, maar net zo belangrijk vind ik het hoe het gaat met de dieren en de planten in ons eigen land. Zo ook met de vogels. We staan er misschien niet altijd zo bij stil, maar er leven in Nederland wel honderden verschillende vogelsoorten.

Tuinvogeltelling

Om te weten hoeveel vogels er precies zijn, wordt er jaarlijks een Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door de Vogelbescherming en het Sovon Vogelonderzoek Nederland. Elk jaar levert deze telling een belangrijke momentopname op van de aantallen vogels die in de Nederlandse tuinen en op de balkons aanwezig zijn. Dit jaar vindt de telling plaats in het weekend van vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari. De aantallen worden vervolgens vergeleken met die van voorgaande jaren. Dat levert een goed beeld op van de ontwikkelingen van de aantallen tuinvogels.

Pimpelmees.

Tel-tips

Ik tel dit weekend zeker mee, maar ook jouw hulp is heel erg belangrijk! Ik zou het daarom heel leuk vinden als jij dit weekend ook een half uurtje mee wil tellen. Om je daarbij te helpen, heb ik een aantal tips voor je:

  • Gebruik een verrekijker om de vogels goed te kunnen zien, maar ook om vanaf een afstandje onze gevleugelde vrienden te kunnen spotten. Op deze manier schrikken de dieren niet van je.
  • ‘s Ochtends spot je de meeste tuinvogels. Na een koude nacht eten zij hun buikje vol om aan te sterken.
  • Vogels zijn, net als ik, dol op eten. Met vetbollen (zonder netje, daar kunnen de vogels namelijk in vast blijven hangen!), strooivoer of zonnebloempitten maak je heel veel vogels blij. Dat is meteen een lekker ontbijtje voor de vogels.
  • Meesjes eten gretig uit een voedersilo (een voederkoker), maar er zijn ook vogeltjes die graag eten van de grond.
  • Strooi dus wat voer op de grond voor de roodborstjes, vinken of heggemussen. Strooi wel in de buurt van een haag of boom, zo kunnen de vogels snel vluchten als er gevaar is.

Op deze manier ben je helemaal voorbereid om mee te tellen met de Nationale Tuinvogeltelling.

Jaar van de Merel

Al jaren zijn de koplopers van de Tuinvogeltelling de huismus, koolmees en merel. Maar ondanks dat de merel in de top drie staat, gaat het met deze soort steeds minder goed. Het aantal merels neemt namelijk elk jaar een stukje af en onderzoekers weten niet goed hoe dat komt. Daarom hebben de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland dit jaar uitgeroepen tot ‘Jaar van de Merel’. Onderzoekers willen weten waarom het aantal merels sinds 2016 in ras tempo afneemt. In een paar jaar tijd is bijna dertig procent van de broedende merels verdwenen. In 2008 zaten er gemiddeld 3,7 merels in een tuin. Vorig gaande jaren waren dat er gemiddeld twee. Wat exact de oorzaak is van deze grote afname, is nog onduidelijk. Mogelijke oorzaken zijn het usutu-virus (een virus dat door steekmuggen wordt overgedragen en waar merels gevoelig voor zijn) of brengt deze vogelsoort minder jongen groot door een minder aantrekkelijk leefgebied? Daarom staat 2022 in het teken van een groot publieksonderzoek. Een ding is zeker: de merels houden van groen en niet van stenen. Dus hoe groener je tuin is, hoe meer de merel zich thuis voelt.

Merel
Merel.

Groene tuin

Niet alleen voor de merel, maar voor alle vogelsoorten is een groene tuin of balkon fijn. Een tuin met heel veel verschillende bloemen en planten is niet alleen mooi, maar trekt ook veel insecten aan en daar zijn de vogels dan weer dol op. Ik gaf je net al een paar tips voor een goede Tuinvogeltelling, ik heb ook nog een paar tips om je tuin aantrekkelijk(er) te maken voor onze vliegende vrienden:

  • Veel vogels zijn gek op bessen, fruit en noten. Maak een smulhoekje met verschillende soorten bomen en struiken voor de vogels met allerlei lekkers.
  • Tegels eruit en groen erin! Kies voor bloeiende planten. Bloemen lokken allerlei insecten en jij weet natuurlijk wie dat wel een lekker hapje vinden.
  • Plant een dichte haag waarin vogels veilig kunnen broeden of rusten.
  • Maak een rommelhoekje: laat bladeren en takken liggen. Hier kruipen allerlei insecten tussen die smakelijk zijn voor de vogels.
  • Voer de vogels! Het hele jaar door mag je de vogels voeren.
  • Plaats een vogelbadje waar de vogels in kunnen badderen en uit kunnen drinken.
  • Zet een insectenhotel neer. Veel vogels eten insecten, dus help de insecten ook een handje.
  • Hang nestkastjes op. Deze zijn er in alle soorten en maten. Belangrijk is dat je jouw nestkastje in de schaduw hangt en minimaal twee meter hoog van de grond.

Groene tuin
Het hele jaar door mag je de vogels voeren.

Via de site van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) kun je controleren of jouw tuin of balkon vogelvriendelijk is.

Meer vogels

Hopelijk help jij mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Ik in ieder geval wel. Hier in het dierenpark leven ook veel vogelsoorten. Zo vliegen in Snavelrijk de vale gieren en maraboes om je oren en leeft er een groep kroeskoppelikanen op hun eiland midden in het water. Verderop in het park kom je Nederlandse vogels tegen als de oehoe en de ooievaar, maar buiten de verblijven leven ook veel vogels. Zo spot je hier spechten, Vlaamse gaaien, roodborstjes pimpelmezen en boomklevers. En zelfs de ijsvogel wordt in ons park waargenomen bij de waterrijke gebieden van het park, want daar is deze vogelsoort dol op. Binnenkort ontdek je nog veel meer over de Nederlandse vogels en de Nederlandse natuur in het park, houd daarvoor onze online kanalen goed in de gaten, want wij zijn nog lang niet uitgeteld!

IJsvogel.