Carlijn Speksnijder is educator van het park en organiseert de Wilde Wildlife Weken in DierenPark Amersfoort.
Beleef deze voorjaarsvakantie de natuur in ons bos vol avontuur. In de prille voorjaarszon en tussen de voorjaarsbloemen ontdek jij de Wilde Wildlife Weken, het nieuwste programma van DierenPark Amersfoort, waarin wij aandacht schenken aan bedreigde diersoorten en projecten die de natuur beschermen.
Het dierenpark vindt het behoud van bedreigde en kwetsbare diersoorten heel belangrijk. Daarom schenken wij deze voorjaarsvakantie extra aandacht aan het in stand houden van een gezonde populatie (het aantal dieren) in het wild en bescherming van leefgebieden.
DierenPark Amersfoort Wildlife Fund
Sinds 2003 steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund meerdere natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Jaarlijks haalt de stichting prachtige bedragen op. In 2022 is er zelfs een recordbedrag geschonken!
Zoals je misschien wel weet, gaat het niet zo goed met de natuur. Er staan meer dan 42.000 diersoorten op de rode lijst van het IUCN (International Union for Conservation of Nature, oftewel: de internationale unie voor het behoud van de natuur). Op deze rode lijst staan diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Mede dankzij donaties van onze bezoekers steunt het Wildlife Fund heel veel projecten die deze bedreigde diersoorten beschermen.
Stem op jouw lievelingsproject
In DierenPark Amersfoort staan deze voorjaarsvakantie drie bedreigde diersoorten centraal: de Indische neushoorn, de leeuw in Zambia en de Grévy zebra. Denk jij alvast na welk project jouw stem krijgt?
Neushoorn
In India en Nepal leefden een paar jaar geleden slechts honderd neushoorns. Inmiddels is de populatie (het aantal dieren) met ongeveer vierduizend neushoorns gestegen doordat het International Rhino Foundation de dikhuiden beschermt tegen stropers, het diersoort herintroduceert op plaatsen waar ze bijna zijn verdwenen, en hun leefgebied vergroot.
Leeuw
Game Rangers International zorgt er al jaren voor dat mens en leeuw goed samenleven op de Afrikaanse savanne. De organisatie voert gesprekken met de lokale bevolking en leert de boeren hoe zij hun vee op een diervriendelijke manier kunnen beschermen tegen de roofdieren. De leeuwen zien deze boerderijdieren namelijk als prooi en jagen op het vee.
Zebra
In de afgelopen vijftig jaar nam het aantal Grévy zebra’s met tachtig procent af. Dit komt onder andere door stropers en voedseltekort. Marwell Wildlife ziet op camerabeelden hoe Grévy zebra’s zich gedragen en merkt op wanneer stropers actief zijn. In extreem droge periodes voert de organisatie de zebra’s bij.
Deze drie dierprojecten krijgen tijdens de voorjaarsvakantie extra aandacht. En jij kunt de hele vakantie jouw stem inleveren op het Pretplein. Het winnende dierproject krijgt extra steun van het Wildlife Fund om haar doelen te bereiken.
Maar hoe werkt het stemmen precies? Bij binnenkomst in het park ontvang je een stembriefje. Vul dit stembriefje helemaal in, inclusief jouw dierenvraag, en stop deze aan het einde van je route in een van de drie stembussen op het Pretplein. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt deze drie projecten al, maar het project dat aan het einde van de voorjaarsvakantie de meeste stemmen heeft gekregen, ontvangt hier bovenop 10.000 euro.
Uit alle ingeleverde stemmen kies ik een briefje. Is dat stembriefje van jou? Dan mag jij in de volgende dierenvideo op zoek gaan naar het antwoord op jouw brandende dierenvraag. Stemmen dus!
Kindercollege
Maar er is deze vakantie nog veel meer te ontdekken in het park. Natuurlijk kun je klimmen en klauteren tussen, over en langs alle dieren. Daarnaast kun je tijdens de Wilde Wildlife Weken elke dag om 12.00 uur een gratis Kindercollege volgen in Restaurant de Buitenplaats. Boswachters, biologen en natuurvloggers vertellen jou alles over de natuur, dichtbij en ver weg. Het programma verschilt per dag, dus bekijk van tevoren welk Kindercollege tijdens jouw dagje uit wordt gegeven. Leer jij alles over wolven, vleermuizen, uilen, olifanten of de Nederlandse natuur in het algemeen?
Rondleiding
Na een bezoekje aan het bere-interessante Kindercollege ben je ruim op tijd om samen met de Gids langs de verschillende projecten van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund te wandelen. Om 14.00 uur staat de Gids klaar op het Hyenaplein. Ringstaartmaki’s, olifanten, brilberen. Onze Gidsen staan te popelen om jou prachtige dierverhalen te vertellen!
Wildlife-markt
Struin tijdens jouw bezoek aan het dierenpark langs de sfeerkramen en verzamel alle stempels. Bezoek het Boerenerf, wandel door het Dinobos, loop over het pleintje bij de neushoorns en stempel je stembriefje vol. Vergeet niet om ook een button laten maken bij de neushoorns. Hiermee laat je zien dat jij een echte natuurliefhebber bent!
Abonnementhouders
Speciaal voor abonnementhouders worden er twee excursies georganiseerd. Spot samen de wonderen van de inheemse natuur in het bos rondom het dierenpark! Beide excursies starten op de Kwetterterp om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Deelname kan alleen na inschrijving. Abonnementhouders ontvangen de uitnodiging binnen twee weken in hun mailbox.
- Speur op dinsdag 28 februari naar sporen van wilde dieren. Een expert van het Utrechts Landschap neemt je mee op deze avontuurlijke tocht, midden in het bos.
- Spot op donderdag 2 maart vogels met een echte vogelexpert. Het bos rondom DierenPark Amersfoort is het toneel voor een groots avontuur!
Word abonnementhouder
Bescherm de luiaard
Het hele jaar staan er oranje kliko’s in het park waar jij petflessen kan doneren. Dit jaar gaat de opbrengst van het statiegeld naar de organisatie Proyecto Tití die al sinds 2015 het Colombiaanse leefgebied van de bedreigde luiaard en andere dieren beschermt. De organisatie behoudt de prachtige Colombiaanse natuur door bomenkap tegen te gaan en plastic te recyclen. Heb jij thuis kleine of grote petflessen liggen? Neem ze mee naar jouw volgende bezoekje aan DierenPark Amersfoort, lever ze in en word een redder van de Colombiaanse natuur. Ook namens Proyecto Tití en de luiaards: bedankt!
Je kunt ook samen met jouw klas de luiaard helpen door samen zoveel mogelijk petflessen in te zamelen en in te leveren bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort. Alle basisscholen kunnen meedoen, dus vraag aan je juf of meester of jouw klas deelneemt aan de flessenactie. De basisscholen kunnen de zak vol flessen inleveren tot 25 februari. Alle deelnemende scholen maken kans om met de hele klas een dagje uit naar DierenPark Amersfoort te winnen!
Zoals je hebt gelezen, valt er een heleboel te ontdekken en te beleven tijdens de Wilde Wildlife Weken. Dus: word natuurexpert én -beschermer, stem op het dierenproject dat volgens jou extra steun verdient en… vergeet je petflesjes niet mee te nemen!