Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Een (on)gezonde leeuwendrol?

Dierendrollen komen in alle vormen en maten voor. En deze uitwerpselen zijn reuze-interessant. Vorig jaar schreef dierenarts Chrispijn over dierenpoep, want hij haalt een heleboel informatie uit uitwerpselen van de dierbewoners. Hij kan uit poep opmaken hoe gezond de dieren zijn. In deze blog vertelt Chrispijn over leeuwenpoep. Want ook leeuwen worden wel eens ziek… En wat doet Chrispijn dan?

Chrispijn Schilp is de dierenarts van DierenPark Amersfoort. Hij maakt gewonde of zieke dieren beter en doet er alles aan om te voorkomen dat een dier ziek wordt. Dit doet hij door onder andere de uitwerpselen te bekijken en te onderzoeken.

Een gezonde leeuwendrol

Een gezonde leeuw poept normaal gesproken een stevige drol. Wij houden onze leeuwen (en andere dieren) heel goed in de gaten. Elke dag letten de dierverzorgers op het gedrag van deze roofdieren en bekijken zij de drollen. Twee keer per jaar leg ik een sample (een klein beetje) van de leeuwendrol onder de microscoop. Ik kijk eerst of de drol er aan de buitenkant gezond uit ziet. Onder de microscoop speur ik de allerkleinste ziektemakers op. Ook stuur ik een keer per jaar een sample op naar de faculteit Diergeneeskunde. Daar zien de laboranten nog meer details dan ik in mijn dierenartspraktijk in het dierenpark kan opsporen.

Een (on)gezonde leeuwendrol
Ik kijk eerst of de drol er aan de buitenkant gezond uit ziet. (Leeuwendrol)

Ongewone vlaai

Soms blijft de microscoop in de kast staan, want dan zie ik gelijk dat er iets mis is. Zoals je op onderstaande foto ziet, is deze vlaai niet gezond. Er zitten zelfs wormpjes in… bah! Je hoeft geen dierenarts te zijn om te weten dat deze mest niet is zoals het moet zijn.

Een (on)gezonde leeuwendrol
Je hoeft geen dierenarts te zijn om te weten dat deze mest niet is zoals het moet zijn.

In de foto hierboven krioelen wormen in de mest van de leeuwen. Deze wormensoort zijn parasieten en kan ook bij de gewone huiskat voorkomen. Aan het uiterlijk te zien, weet ik precies om welke beestjes het gaat. Meestal zie je geen wormen, omdat die in de darmen van de leeuw blijven zitten. Er zijn dan eitjes in de poep verstopt die ik met het blote oog niet ontdek. Dan pak ik mijn microscoop erbij en zoom ik héél ver in. 

Chrispijn kijkt in microscoop
Er zijn dan eitjes in de poep verstopt die ik met het blote oog niet ontdek. Dan pak ik mijn microscoop erbij en zoom ik héél ver in. 

Het kleine beetje poep meng ik met een zoutoplossing. Daarop leg ik een dun, vierkant glaasje. De eitjes van wormen en andere parasieten zijn lichter dan deze zoutoplossing. Hierdoor drijven de eitjes en komen tegen het glaasje aan te liggen. Die leg ik onder de microscoop. Dan zie ik hoeveel eitjes er zijn, van welke soort parasiet deze eitjes afkomstig zijn en welke behandeling er nodig is.

Een (on)gezonde leeuwendrol
Hierdoor drijven de eitjes en komen tegen het glaasje aan te liggen. Die leg ik onder de microscoop.

Oorzaak diarree

Maar voordat ik vertel hoe ik de leeuw heb behandeld, leg ik je uit hoe deze wormpjes in de buik van de leeuw kunnen komen. Deze ongewone vlaai kan meerdere oorzaken hebben. De leeuwen krijgen van de dierverzorgers precies de juiste hoeveelheid voedsel om gezond te blijven. Maar in dat voedsel kan iets misgaan. Het vlees dat de leeuw eet, kan besmet zijn met parasieten (bijvoorbeeld eitjes van de wormpjes). Deze eitjes nestelen zich in de darmen van de leeuw en groeien uit tot wormpjes. Als ik hier niks aan doe, krijgt het dier buikpijn.

Een (on)gezonde leeuwendrol
Het vlees dat de leeuw eet, kan besmet zijn met parasieten (bijvoorbeeld eitjes van de wormpjes).

Ook de omgeving kan de leeuw ziek hebben gemaakt. Er kunnen eitjes van de parasieten in het gras zitten of het roofdier pakt zomaar een wilde rat of vogel die door het verblijf sluipt… Hebbes! Dit diertje kan een ziekte meedragen. Ook kunnen er beestjes in de manen of vacht van de leeuw nestelen. Als de koning van de dieren zichzelf schoonlikt, of moeder leeuw haar kittens, leeft dit vervelende beestje ook in het lichaam van het roofdier. Wat de oorzaak is geweest, weten dus niet altijd zeker.

Een (on)gezonde leeuwendrol (4)
Als de koning van de dieren zichzelf schoonlikt, of moeder leeuw haar kittens, leeft dit vervelende beestje ook in het lichaam van het roofdier.

Onze huiskatten kunnen ook ziek worden, op dezelfde manier als leeuwen. Dus let op! Want deze parasieten kunnen ook jou en mij ziek maken. Daarom is het erg belangrijk om vaak en goed je handen te wassen. En voorkom dat je huisdier een parasiet met zich meedraagt.

Gezonde leeuwen

Ook al is een leeuw soms ziek, gelukkig kan ik het dier beter maken. Ik maak het roofdier beter met een antiparasiticum (‘anti-beestjesmiddel’). De dierverzorgers spuiten dit middel over het voedsel heen. Zo kunnen we op een veilige manier de leeuwen genezen. Handig, hè!

Een (on)gezonde leeuwendrol
Ik maak het roofdier beter met een antiparasiticum (‘anti-beestjesmiddel’). De dierverzorgers spuiten dit middel over het voedsel heen.

In DierenPark Amersfoort leven drie leeuwen. Ze krijgen allemaal dit ‘anti-beestjesmiddel’. De vlaai met wormpjes was van één leeuw, maar we weten niet van wie. Een besmetting kan heel snel gebeuren, zonder dat de dierverzorgers en ik dit aan het gedrag van het dier zien. Daarom behandelden we alle drie de leeuwen tegelijkertijd, voor de zekerheid. Zo weten we zeker dat alle leeuwen weer helemaal gezond zijn.

Poep & ZOO

Vind je dierenpoep, net als ik, reuze-interessant? Kom dan deze meivakantie naar Poep & ZOO. Van 22 april t/m 7 mei zit er een luchtje aan DierenPark Amersfoort… Bezoek het Poep-lab en voel, ruik en ontdek alles over kak! Houd al je zintuigen (en vooral je neus) paraat. Tijdens Poep & ZOO leer je een hoop over de grote boodschap van dieren én jezelf. Hoe gezond is jouw stront? 

Bezoek het Poep-lab en voel, ruik en ontdek alles over kak!

Poepactie

En er is dit jaar een leuk extraatje: neem je eigen huisdierenpoep mee en draag bij aan een heel belangrijk onderzoek. ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) doet onderzoek naar de werking van enzymen. Deze eiwitten helpen bij de vertering van voedsel. De onderzoekers willen bijvoorbeeld weten of de enzymen van planteneters anders werken dan van vleeseters. En jij kan samen met jouw huisdier helpen door een beetje huisdierenpoep in te leveren bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort. Zie ik je in de meivakantie?