
Carlijn Speksnijder is Educator van DierenPark Amersfoort en beantwoordt al jouw dierenvragen.
Leeuw
De leeuw wordt niet voor niets ‘de koning van de dieren’ genoemd. Dit roofdier is groot, sterk en brult zo hard dat je het acht kilometer verderop kunt horen. En met een volle bos manen zien de mannen er ook nog eens indrukwekkend uit.

Wist je dat leeuwen de enige katachtigen zijn die in groepen leven? Deze groepen noemen we ‘troepen’. Andere katten, zoals de cheeta en de tijger, leven alleen. Een troep leeuwen bestaat uit leeuwinnen, hun welpen en een of meerdere dominante mannetjes. Een bijzondere soort dus! Heb jij de koning van de dieren en zijn welpen al in DierenPark Amersfoort gespot?!

Zebra
Is een zebra wit met zwarte strepen, of zwart met witte strepen? Het antwoord…. zwart met witte strepen! Maar waarom heeft een zebra eigenlijk een streepjespatroon?

Een van de antwoorden is camouflage. Een zebra laat zich niet zomaar pakken door een troep leeuwen. In de kudde zien de roofdieren geen unieke zebra’s, maar één groot, wazig streepjespatroon. Hierdoor raken de jagers in de war. Ook insecten houden niet van streepjes. Een handige vacht dus! Wist je trouwens dat elke zebra een uniek strepenpatroon heeft? Net als jouw vingerafdruk, die is ook uniek.

Kameleon
De strepen van een zebra zijn handig om te overleven, maar de kameleon kan iets anders met het uiterlijk: dit schubben van dit reptiel kunnen veranderen verschillende kleuren. Handig, want hiermee regelt de kameleon de lichaamstemperatuur. En geeft het dier aan soortgenoten aan hoe het zich voelt. Maar natuurlijk is deze truc ook ontzettend handig om je ‘onzichtbaar’ te maken en vijanden te slim af te zijn.

Maar de kameleon kan meer dan dat! Heb je wel eens goed naar de ogen gekeken? Deze kijkers kunnen los van elkaar bewegen, waardoor het kleurrijke reptiel voor én achter zich ziet wat er gebeurt. En met een tong die langer is dan het lichaam, schiet hij razendsnel insecten uit de lucht. Wat een bijzonder dier!

Pinguïn
De zwartvoetpinguïn is een zeevogel die voorkomt aan de kust van Zuid-Afrika. Maar… wist je dat deze vogel wel vleugels heeft, maar niet kan vliegen? Huh?

Pinguïns gebruiken hun vleugels als flippers. Hiermee ‘vliegen’ zij vliegensvlug in het water om vis te vangen. Pinguïns leven in koppels en jagen om de beurt om hun jongen te voeden. De andere ouder beschermt het jong tegen de kou of roofdieren. Deze bijzondere zeevogels zijn dus ook heel zorgzaam.

Gouden mantella
We sluiten deze bijzondere lijst af met een piepklein kikkertje. De gouden mantella is maar drie centimeter groot – net zo groot als het topje van je duim.

Maar wat maakt dit kleine dier zo bijzonder? De naam verklapt het al: de kleur! Het lichaam is namelijk feloranje of rood… of goud. En die kleur is niet alleen mooi, maar ook een waarschuwing. De mantella is namelijk giftig door de insecten die het eet. De kikkers halen hun gif weer uit planten. Deze opvallende kleur betekent dus: en: ‘Ga weg. Als je mij eet, word je ziek!’ Spot dit giftige kikkertje in het Honderdduizend Dierenhuis!

Nog meer dieren…
Van de koning van de dieren tot een piepklein kikkertje. Elke diersoort heeft een heleboel unieke eigenschappen. Om te overleven of om indruk te maken… Kom snel langs in DierenPark Amersfoort en ontmoet deze en nog veel meer bijzondere dieren! Welk diersoort is jouw favoriet?