
Heleen Post is gedragsbioloog en onderzoeker in DierenPark Amersfoort. Zij weet alles over de ontwikkeling van jonge dieren in de lente.
Welke dieren worden er geboren in de lente?
Overal om je heen komen jonge dieren op de wereld. Op de boerderij dartelen lammetjes, kalfjes en veulens in het rond. En heb jij al jonge eendjes zien zwemmen? In het bos rondom het dierenpark ontdekken jonge herten, konijnen en zwijnen de natuur voor het eerst. Maar ook in ons park verwelkomen we in de lente een nieuwe generatie. Stokstaartjes, landganzen, kamelen, ringstaartmaki’s en ga zo maar door… Maar waarom worden zoveel dieren eigenlijk in de lente geboren?

1. Brrr! De kou is geen goede start
In de winter is het erg koud. Dat is geen fijne start voor een jong dier. Pasgeboren dieren kunnen zichzelf nog niet warm houden. Zij hebben geen dikke winterjas zoals wij. In de lente, in het voorjaarszonnetje, ontwikkelt een kwetsbaar jong zich beter dan in de koude winter. Een beetje zonlicht maakt al een groot verschil!

Kijk bijvoorbeeld eens naar kamelen. Volwassen kamelen kunnen goed tegen extreme temperaturen. De dieren komen in de natuur voor in de Gobiwoestijn, in Azië. Het weer in de woestijn is extreem en gaat van min veertig graden in de winter tot plus veertig graden in de zomer! Een volwassen kameel past zich daarop aan en heeft een zomer- en wintervacht. Jonge kamelen zijn kwetsbaar en hebben bij de geboorte (nog) niet zo’n dikke wintervacht. Wanneer de jongen in de winter geboren zouden worden, zouden zij het koude seizoen niet overleven. Dieren die in de lente worden geboren, hebben de hele zomer én herfst de tijd om te groeien en zich voor te bereiden op de koudere maanden.

2. Smullen maar!
Groeien kost een hoop energie. Gelukkig schieten er in het voorjaar overal planten en bomen uit de grond. Ook worden de dagen langer. Genoeg voedsel dus voor de jongen, maar vooral ook voor de zogende moederdieren. Melk geven kost namelijk een hoop energie
Jonge zoogdieren eten in de eerste weken (bijna) geen vast voedsel. Maar het moederdier heeft genoeg voedsel nodig om melk aan te maken. Hierdoor kan zij haar jong(en) grootbrengen. In de lente biedt de natuur dus genoeg voedsel, zodat jonge dieren een grotere kans hebben om sterk en gezond op te groeien.

3. Veilig ontdekken
Niet alleen biedt de natuur een heleboel voedsel, maar ook meer mogelijkheden voor (jonge) dieren om zich te verstoppen. Jonge dieren spelen en ontdekken de wereld, maar ze moeten ook goed opletten… Pas op! Roofdieren loeren vanuit het gras. Sommige diersoorten vallen door hun aangepaste vacht minder op. Zebrajongen bijvoorbeeld. Zij worden geboren met bruine streepjes, die in hun eerste levensjaar langzaam donkerder worden. Door de bruine kleur vallen de jongen minder goed op tussen het bruine gras op de Afrikaanse savanne. Slim!

Lente in DierenPark Amersfoort
De lente is dus voor veel dieren het ideale seizoen om de wereld te verkennen. Voedsel in overvloed, warme zonnestralen en genoeg tijd om groot en sterk te worden voordat de koude winter aanbreekt. Het is bijna lente. De komende maanden zullen er dus steeds meer dieren worden geboren. Hoeveel jonge dieren heb jij al gezien? Breng deze lente ook een bezoek aan DierenPark Amersfoort en zie met eigen ogen welke dieren de wereld voor het eerst ontdekken.