Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Twee galago-apen geboren

Er zijn twee Senegal galago’s geboren in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met de twee jonge aapjes”, vertel dierverzorger Christel Broekman. “Galago’s komen van oorsprong voor in de beboste gebieden en op de savannes van Senegal tot Somalië en Tanzania. De aapjes zijn nu nog vooral bij hun moeder te vinden, maar ontdekken binnenkort sprong voor sprong hun verblijf. Dan kunnen we ook hun geslacht bepalen.”

“Wanneer een galago drachtig is, bouwt zij een nest met bladeren en takjes. Na een draagtijd van vier maanden worden de jongen geboren en voor een groot deel opgevoed in dit nestonderkomen”, legt Christel uit. “Maar soms moet moeder even op pad om voedsel te zoeken, dan neemt zij haar jongen mee in haar bek. Als zij dan eten heeft gevonden, verstopt zij de jongen op een beschutte plek dicht in de buurt. Zo blijven haar kleintjes niet onbeschermd in het nest achter. Jonge galago’s hebben onderling een eigen babytaal, zij maken geluiden die oudere dieren niet meer gebruiken.”

Senegal galago’s zijn nachtdieren en dus actief in het donker. Direct na hun geboorte kunnen zij hun ogen openen. Hun nachtogen zijn opvallend; groot en met een reflecterend laagje. “Daardoor zijn hun ogen vaak het eerste dat je ziet als je hen wil spotten”, vertelt Christel. Ook opvallend zijn de grote sprongen die de dieren kunnen maken. “Zij springen wel drie tot vijf meter ver en landen daarbij op hun achterpoten. Op deze manier leggen de dieren makkelijk een kilometer per nacht af. Aan het einde van de pootjes zitten ‘platte schijfjes’ waardoor het vastpakken aan takken makkelijk gaat.” Het duurt nog even voordat de jonge galago’s ook zulke sprongen maken, maar als DierenPark Amersfoort weer opent, kun je wel op kraamvisite in de donkere jungle van De Nacht.