Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Duurzaamheid

In DierenPark Amersfoort ontdek je met al je zintuigen hoe bijzonder en mooi de natuur is. Wij willen jou op een speelse wijze activeren tot het creëren van een mooiere wereld voor mens en dier. Maar het realiseren van dit duurzame doel begint bij onszelf. Daarom zetten wij stappen om zo groen mogelijk te werk te gaan. Achter de schermen doen wij veel meer dan jij in eerste instantie ziet!

Wat doen wij allemaal?

Bij het verzorgen van onze dieren én jouw dagje uit, gaan wij zo duurzaam mogelijk te werk. Dit betekent dat wij ons inzetten voor een beter milieu. Niet alleen op de korte termijn, maar juist ook in de toekomst. Wij bereiken onze doelen aan de hand van vier categorieën. Ontdek hieronder wat wij zoal doen om de natuur in binnen- en buitenland te beschermen.

De natuur

 • Planten en dieren hebben onze hulp hard nodig. Samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zetten wij ons in om de oorspronkelijke leefgebieden van dieren te beschermen, dichtbij en ver weg.
 • Je ziet het niet, maar bovenop het dak van de Dierkeuken is een sedumdak aangelegd. Dit dak is dus bedekt met grassen en planten. Heel goed voor insecten en vogels in het bos!
 • Heb jij de insectenwand op het Voedselpad al gezien? Dit is een mooi voorbeeld hoe wij zorg dragen voor de allerkleinste dieren in ons bos.

Betaalbare en duurzame energie

 

 • Wist je dat onze parkeergarage ‘tweedehands’ is? Deze garage heeft eerder in Delft gestaan. De materialen zijn dus hergebruikt.
 • Boven op het dak van deze garage én op het Honderdduizend Dierenhuis liggen meer dan zeshonderd zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren elk jaar gemiddeld ongeveer 17 procent van ons energieverbruik. Een mooi voorbeeld van waar de groene stroom vandaan komt.
 • En heb jij een elektrische auto? Dan heb jij ook vast onze laadpalen zien staan.
 • De nieuwe Dierkeuken heeft geen gasaansluiting. In plaats daarvan heeft deze voedselkeuken een warmtepomp. Heel duurzaam!

Dierkeuken - DierenPark Amersfoort

Eten, drinken en afval

 

 • In onze restaurants en kiosken vind je veel duurzame producten, en dat worden er steeds meer! Dit betekent dat de productie van deze artikelen op een zo natuurvriendelijke manier plaatsvindt.
 • Ook de hoeveelheid afval willen wij verminderen. We moedigen recycling en het hergebruik van materialen juist aan. Hierdoor komt er minder CO2 vrij. CO2 is namelijk slecht voor de natuur.
 • En de grote vuilnisbakken op de pleinen draaien op zonne-energie. Hè? Ja, boven op elke vuilnisbak ligt een zonnepaneel. Elke keer als jij jouw afval erin gooit, perst de machine jouw bakjes, servetten en ander afval samen. Hierdoor kan er vijf keer meer afval in de containers dan vroeger.

Samenwerkingen

 

 • Het dierenpark kan niet in haar eentje de natuur en het klimaat beschermen. Hiervoor werken wij onder andere samen met Gemeente Amersfoort, Utrechts Landschap, waterbedrijf Vitens en het Wildlife Fund om de natuur dicht bij huis en verder weg te beschermen.
 • En ook met jou willen wij samenwerken om de natuur en het klimaat een handje te helpen! Scroll een stukje naar beneden en ontdek wat jij kan doen.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort

Ook de dieren helpen een handje mee

 • In het Rijk der Reuzen en het Schildpaddenhuis zijn warmtepompen aangebracht om deze verblijven te verwarmen. Om de dieren warm te houden, wordt er dus bijna geen aardgas meer gebruikt. Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief.
 • Ook hangen flappengordijnen in het binnenverblijf van de olifanten en reuzenschildpadden. Hierdoor blijft het binnen lekker warm, zelfs in de winter.
 • De reuzenschildpadden warmen zich op aan speciale infraroodlampen. Deze lamp meet de lichaamstemperatuur aan de hand van een sensor. Als de schildpad op temperatuur is, gaat de lamp vanzelf uit.
 • Ook de stokstaartjes en ringstaartmaki’s zitten er warmpjes bij door de bewegingssensor bij hun warmtelamp. Op deze manier gaat dit ‘nepzonnetje’ alleen aan als de dieren eronder liggen. Handig!

Schildpaddenhuis - DierenPark Amersfoort

Hoe help jij mee?

Kleine bee(s)tjes maken een groot verschil. En jij kan helpen om nóg beter te zorgen voor de natuur.

 • Lever jouw lege fles of blikje in in de speciale, grote blikken in het park. Het statiegeld doneren wij aan het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund die natuurbeschermingsprojecten over de hele wereld steunt. Met jouw flesje of blikje plant jij een boom voor de luiaard in Costa Rica en help jij om vergiftigde karkassen te verwijderen op de Afrikaanse savanne.
 • Heb jij thuis nog een oude mobiel of lege cartridge liggen? Lever in bij het park; de grondstoffen worden gebruikt om nieuwe telefoons te maken.
 • Houd je spreekbeurt over een natuurbeschermingsproject. Dankzij jou komen jou klasgenoten alles te weten over hoe zij de natuur kunnen beschermen. Kom samen in actie!
 • Scheid thuis je afval. Hierdoor komt er minder CO2 vrij. Daarmee zorg jij voor het behoud van het bos.
 • Maak je eigen vlinderhuis, insectenhotel of vogeltoetje. Help de natuur in jouw eigen achtertuin!

Meer dan duizend bomen geplant dankzij bezoeker in Colombia door petflessenactie DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Gouden Green Key

Dit is slechts een aantal voorbeelden van duurzame initiatieven van DierenPark Amersfoort. Wij blijven ontwikkelen om zo duurzaam mogelijk te werk en zo duurzaam mogelijk met de wereld om te gaan. Daarom is DierenPark Amersfoort al jaren de trotse houder van de Gouden Green Key. Dit is hét internationale certificaat voor duurzame bedrijven in de recreatiebranche.

Natuurlijk blijven wij steeds verder verduurzamen, nu en in de verre toekomst. Dat kan niet allemaal in één keer. Stap voor stap komen wij steeds dichter in de buurt tot het behalen van onze doelen. Op naar een mooie wereld voor mens, dier en natuur.

Lees onze MVO-verklaring waarin wij alles vertellen over onze visie en ambities als het gaat om duurzaam ondernemen. Heb je zelf een tip om ons dierenpark nog duurzamer te maken? Wij horen graag van je.

De wildste avonturen

DierenPark Amersfoort is dé dierentuin voor kinderen. In ons bos vol avontuur klim, klauter, duik en glijd je de hele dag tussen de bomen, terwijl je ook van alles te weten komt over de dierenwereld. Hier ruik, zie, hoor, lees en voel je hoe bijzonder en mooi de natuur is. De dieren, maar ook hun leefomgeving. Maar… deze mooie, groene wereld heeft onze hulp hard nodig!