Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Onze missie

In ons bos beleef je met al je zintuigen hoe bijzonder de natuur is. Je klimt, klautert, duikt en glijdt de hele dag tussen de bomen, terwijl je ook van alles te weten komt over de dieren en hun leefgebied. Maar in veel van deze gebieden gaat het niet goed met de natuur dus roepen we alle kinderen op om in actie te komen!

“Kinderen op een speelse manier activeren tot het creëren van een nog mooiere wereld voor mens en natuur.”

 

Bos vol avontuur

DierenPark Amersfoort is dé dierentuin voor kinderen. In ons bos vol avontuur klim, klauter, duik en glijd je de hele dag tussen de bomen, terwijl je ook van alles te weten komt over de dierenwereld. Hier ruik, zie, hoor en voel je hoe bijzonder en mooi de natuur is. De dieren, maar ook hun leefomgeving. Maar… deze mooie, groene wereld heeft onze hulp hard nodig!

Jij kan helpen!

Op veel manieren kun je de natuur een handje helpen. Zo help je de natuur ver weg met het inzamelen van geld voor een veilige leefomgeving van de luiaard of het houden van je spreekbeurt over tijgers. Maar ook de natuur in je achtertuin of op het schoolplein heeft onze hulp hard nodig. Bouw bijvoorbeeld een insectenhotel in je tuin of zet de temperatuur thuis een graadje lager om geen energie te verspillen. Alle bee(s)tjes helpen! Op dierenparkamersfoort.nl/thuis ontdek je nog veel meer manieren om de natuur te helpen!

Natuureducatie

In ons dierenpark bruist het van de mooiste verhalen en dierenweetjes die wij graag met jullie delen. De dierenwereld is zo bijzonder!

 • Terwijl je met een touwbrug boven de brilberen waggelt, kom je erachter hoe belangrijk bos voor de brilbeer is. En terwijl je waterfietst over de spannende Expeditie-rivier, spot je hoe giraffen, zebra’s en impala’s samenleven op de Afrikaanse savanne.
 • Elke vakantie beleef je een speciaal natuurprogramma. Zo kom je van alles te weten over (dieren)poep in het Poep-lab tijdens Poep & ZOO en beleef je veel waterpret én leer je alles over hoe belangrijk water is tijdens het zomerprogramma.
 • Op ons TikTok– en YouTube-kanaal beantwoorden Carlijn en Niels al jouw vragen over de natuur.

Soortbehoud

 

Dierentuinen in Nederland, maar ook in heel Europa, werken met elkaar samen. Dat gebeurt binnen de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) en de EAZA (European Association of Zoos and Aquarias) waarbij wij zijn aangesloten. Samen zorgen we voor het ontwikkelen van hoog dierenwelzijn; een goede verzorging van onze dieren. Een groot deel van onze dierbewoners neemt deel aan Europese soortbehoudprogramma’s.

 • Met zo’n programma zorgen wij ervoor dat diersoorten blijven leven en niet uitsterven.
 • Ook verhuizen er dieren tussen verschillende dierentuinen, er worden dus geen dieren uit de wilde natuur gehaald.
 • Iedere dierentuin heeft een aantal soortbehoudprogramma’s in zijn beheer. DierenPark Amersfoort coördineert bijvoorbeeld het European Endangered Species Program (EEP) voor de groenwangamazone en van de gevlekte hyena.

Groenwangamazone

Natuurbescherming

 

DierenPark Amersfoort heeft een eigen fonds dat beschermingsprojecten financieel steunt om op die manier de natuur dichtbij en ver weg te beschermen.

Via het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunen wij jaarlijkse en meerjarige projecten om de natuur dichtbij en ver weg te beschermen. Zodat:

 • Pinguïns die worden bedreigd door overbevissing en olierampen veilig broeden in een opvangcentrum.
 • Er veilige slaapplekken zijn voor vleermuizen in Europese steden, zodat dat zij niet worden gestoord door mensen.
 • In Afrika voor de leeuwen en boeren genoeg ruimte is om samen te leven.

Onderzoek

 

Om de natuur te helpen, is het heel belangrijk de natuur te begrijpen. Daarom wordt er meegewerkt aan allerlei verschillende onderzoeken:

 • Voeren samen met Universiteiten en andere natuuronderzoekers gedragsonderzoek uit in het park, bijvoorbeeld bij de chimpansees en de reuzenschildpadden.
 • Maar ook in het wild wordt er onderzoek, aan de hand van olifantenmest, uitgevoerd naar de looproutes van de dikhuiden. Zo walsen de olifanten niet door dorpjes heen, maar er omheen.
 • In eigen land ondersteunen wij onderzoek naar het ideale leefgebied van de zeer zeldzame eikelmuis.

Duurzaamheid

 

Wij willen van alle kinderen natuurbeschermers maken om in actie te komen voor een mooiere wereld voor mens en dier. Natuurlijk dragen we zelf ook ons steentje bij en zetten we stappen om steeds duurzamer te worden.

Ook wij vinden het heel belangrijk om heel zuinig en duurzaam met de wereld om te gaan:

 • Daarom wordt reptielenhuis Honderdduizend Dierenhuis door negentig zonnepanelen voorzien van duurzame energie.
 • De stokstaartjes en vosmangoesten hebben een bewegingssensor bij hun warmtelamp. Het nepzonnetje gaat alleen aan als de dieren eronder zitten.
 • Als je je petfles inlevert in een van onze inzamelbakken, help je niet alleen de natuur door plastic te hergebruiken. De opbrengst van een petflesje gaat namelijk ook naar een natuurbeschermingsproject, een goede en veilige leefomgeving van de luiaard.

Wij hopen dat jij ons ook mee wil helpen na je dagje dierenpark!

Duurzaamheid

Wie zijn wij

DierenPark Amersfoort zet zich al 75 jaar in voor een nog mooiere wereld voor natuur en mens. Dat doen wij samen met jou en op onze ‘eigen(wijze)’ manier:

DierenPark Amersfoort:

Dé dierentuin voor kinderen van 0-100 jaar!

 

De wildste avonturen

DierenPark Amersfoort is dé dierentuin voor kinderen. In ons bos vol avontuur klim, klauter, duik en glijd je de hele dag tussen de bomen, terwijl je ook van alles te weten komt over de dierenwereld. Hier ruik, zie, hoor, lees en voel je hoe bijzonder en mooi de natuur is. De dieren, maar ook hun leefomgeving. Maar… deze mooie, groene wereld heeft onze hulp hard nodig!