Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Ontdek de Nederlandse natuur in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort vindt het belangrijk om kinderen te enthousiasmeren zich in te zetten voor een mooie wereld voor mens en natuur. Wij zetten ons in voor de fauna en flora ver weg, maar ook dicht bij huis. In het Woud dwaalt de bezoeker al een aantal jaren langs onder andere dassen, wolven en de zeer zeldzame eikelmuizen. Als je extra goed speurt, kun je ook eekhoorns, konijnen en ijsvogels spotten. Vanaf zaterdag 19 februari wordt dit gebied over de Nederlandse natuur uitgebreid met de Kwetterterp. Hier kom je erachter hoe leuk en belangrijk het is om je tuin en balkon vogelvriendelijk in te richten. Dit interactieve, educatieve gebied wordt gerealiseerd in samenwerking met de Vogelbescherming. In deze blog vertelt Woudwachter Robin je alles over de Nederlandse natuur in DierenPark Amersfoort.

Op de Kwetterterp woont Woudwachter Robin. Hij is gek op de Nederlandse natuur. De Woudwachter wil steeds meer leren over de natuur dicht bij huis, maar vindt het ook heel leuk om er van alles over te vertellen, zoals in deze blog.

Wolf

De wolf is sinds een aantal jaar weer terug van weggeweest in Nederland. In Duitsland wonen veel groepen wolven. Zo’n groep noem je een ‘roedel’. Vanuit Duitsland is er de afgelopen jaar een aantal wolven naar Nederland gekomen. Sterker nog: er zijn vermoedens dat er al een roedel in ons eigen land aanwezig is. De meningen over de wolf zijn verdeeld: sommige mensen vinden het heel fijn dat de wolf terug is; het dier voelt zich weer thuis in Nederland en de huidige leefomstandigheden. Anderen zijn er niet blij mee. De boeren zijn bijvoorbeeld bang dat de wolven hun vee opeten. Vroeger werd de wolf als ‘boos’ en ‘kwaad’ gezien. Denk maar eens aan sprookjes als ‘Roodkapje’ en ‘De wolf en zeven geitjes’. Wie was daarin de slechterik?

Wolf
De wolf is sinds een aantal jaar weer terug van weggeweest in Nederland.

De wolf die in Nederland voorkomt, is de Europese wolf. Deze soort leeft ook bij ons in het Woud. Wolven huilen heel hard om hun groepsgenoten te laten weten waar zij zich bevinden en waar zij zich als groep moeten verzamelen voor de jacht. Wolven kunnen elkaar wel op zes tot tien kilometer afstand horen. Dat betekent dat de wolven in ons park helemaal in Soest hoorbaar zijn.

Wolf (2) - Nederlandse natuur - DierenPark Amersfoort
De wolf die in Nederland voorkomt, is de Europese wolf. Deze soort leeft ook bij ons in het Woud.

Das

In het Woud kun je ook op bezoek in de Burcht bij de das. Overdag tref je het dier daar meestal aan, de das is namelijk een nachtdier. Hun ‘huis’ bestaat uit allemaal ondergrondse tunnels en kamers. Sommige burchten kunnen wel honderd jaar oud zijn, grote burchten kunnen wel tachtig verschillende ingangen hebben. De dieren zijn zuinig op hun onderkomen. Voor aanvang van de winter maken de dassen hun burcht dan ook grondig schoon. Zij slepen al hun nestmateriaal naar buiten om te luchten. Wanneer alles mooi schoon is, gaat de boel weer naar binnen.

das
In het Woud kun je ook op bezoek in de Burcht bij de das.

Als de donkerte valt, gaan de dieren naar buiten. Tussen zonsondergang en zonsopgang gaan de dieren op jacht naar eten. Dassen leven alleen of in een paartje. Soms leven zij in een groep, dat noem je een ’clan’. Een clan kan uit wel twintig mannen en vrouwen bestaan. In de Burcht van DierenPark Amersfoort leeft momenteel één das.

Das
Dassen leven alleen of in een paartje. Soms leven zij in een groep, dat noem je een ’clan’.

Vleermuis

In Nederland komen wel meer dan twintig vleermuissoorten voor, die zich allemaal voeden met insecten. Alle soorten zijn in ons land streng beschermd. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Dit kunnen zij dankzij een speciale ‘vlieghuid’ tussen de voorpoten en de romp, en tussen de achterpoten en de staart.

Vleermuizen zijn nachtdieren. Veel nachtdieren beschikken over opvallend over grote ogen waarmee zij in de donkere uren veel kunnen zien. Zulke ogen zijn echter niet geschikt als je, zoals vleermuizen, op insecten jaagt. Daarom gebruiken deze dieren hun oren om te zien. Zij zenden een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving, zodat zij weten hoe zij moeten vliegen.

In de Stad der Oudheid leeft de Afrikaanse nijlroezet. Dit dier lijkt op een vleermuis, maar is een vleerhond. Buiten de verblijven komen echter wel vleermuizen voor, zoals de hoefijzerneusvleermuis. Deze soort houdt bijvoorbeeld in ons park een winterslaap.

Vleermuis hoefijzerneus - Author Marie Jullion
Buiten de verblijven komen ook vleermuizen voor, zoals de hoefijzerneusvleermuis.

Kerkuil

Net als de vleermuis, leven er in Nederland ook verschillende uilen. Ook dit zijn nachtdieren. Een bekende uilensoort is de kerkuil. Deze soort vestigt zich het liefst in gebouwen, zoals schuren of kerktorens. Daar zoekt het dier rustige, donkere schuilhoekjes als rustplaats voor overdag en als nestplaats.

Kerkuil - Nederlandse natuur - DierenPark Amersfoort
Een bekende uilensoort is de kerkuil.

Op de Kwetterterp vind je vanaf de voorjaarsvakantie nestkasten voor de kerkuilen. De broedperiode van deze vogel start vanaf februari tot soms ver in het najaar. Zowel het aantal eieren per nest als het aantal broedsels hangt nauw samen met de veldmuizenstand. Is het een goed jaar voor de veldmuis, dan kunnen de legsels wel oplopen tot twaalf eieren. De kans is groot dat er binnenkort ook de Kwetterterp eieren te vinden zijn. En het leuke is… jij krijgt binnenkort via de webcam een kijkje in de nestkasten. Houd voor meer informatie onze socialkanalen in de gaten.

Kerkuil (2) - Nederlandse natuur - DierenPark Amersfoort
De broedperiode van deze vogel start vanaf februari tot soms ver in het najaar.

Merel

2022 is uitgeroepen tot ‘Jaar van de merel’. Deze soort stond de afgelopen jaren nog op nummer drie tijdens de jaarlijkse Tuinvogeltelling, maar het aantal merels neemt sinds 2016 elk jaar wel een stukje af en onderzoekers weten niet goed hoe dat komt. In een paar jaar tijd is bijna dertig procent van de broedende merels verdwenen. In 2008 zaten er gemiddeld 3,7 merels in een tuin. In voorgaande jaren waren dat er gemiddeld twee.

In een paar jaar tijd is bijna dertig procent van de broedende merels verdwenen.

Wat exact de oorzaak is van deze grote afname, is nog onduidelijk. Mogelijke oorzaken zijn het usutu-virus (een virus dat door steekmuggen wordt overgedragen en waar merels gevoelig voor zijn) of brengt deze vogelsoort minder jongen groot door een minder aantrekkelijk leefgebied? Daarom staat 2022 in het teken van een groot publieksonderzoek. Een ding is zeker: de merels houden van groen en niet van stenen. Dus hoe groener je tuin is, hoe meer de merel zich thuis voelt.

Merel (2) - Nederlandse natuur - DierenPark Amersfoort
Dus hoe groener je tuin is, hoe meer de merel zich thuis voelt.

Beuk

Aan de rand van de Burcht in het Woud staat de ‘grote wijze beuk’. Dit is een groene beuk, maar je hebt ook rode beuken. Een groene beuk heeft een groen, glanzend en glad blad. In het najaar verkleurt het blad naar geel tot roodbruin. Hoe verder in het seizoen, hoe minder fel de rode kleur wordt. Aan het einde van de zomer kan het blad zelfs groen zijn geworden.

Beuk - Nederlandse natuur - DierenPark Amersfoort
Een groene beuk heeft een donkergroen, glanzend en glad blad.

Net als alle andere loofbomen laat de beuk in de herfst blaadjes vallen. Dit doen de bomen, omdat ze in dit jaargetijde steeds moeilijker water te pakken krijgen. In de lente en zomer halen de wortels veel voedingsstoffen en water uit de grond voor de sapstroom. Dat is noodzakelijk om de boom gezond te houden. In de koude maanden neemt de boom bijna geen water op en staat de stroom stil. Als de bladeren in winter zouden blijven verdampen, zijn de gevolgen groot en sterft de boom af.