Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Zeldzaam kapucijnaapje geboren

Bij de groep geelborstkapucijnapen in DierenPark Amersfoort is een jong geboren. “Als je goed kijkt, zie je een klein aapje op de nek van de moeder zitten”, vertelt dierverzorger Marianne Spies. “Het jong maakt het goed en kijkt al nieuwsgierig om zich heen om de wereld te ontdekken.”

Na een draagtijd van zes maanden is het kapucijnaapje ter wereld gekomen. “Het eerste jaar drinkt het jong bij de moeder. In de loop van de tijd eet het ook steeds vaker met de andere dieren mee en gaat het van alles proeven en ontdekken”, vertelt Marianne. “Nu klampt het kleintje zich nog aan moeder vast, maar langzamerhand zal het steeds vaker op avontuur gaan en zelf door de bomen klauteren. Het jong leert door goed naar de volwassen geelborstkapucijnapen te kijken en hen na te apen. Natuurlijk houdt de rest van de groep kapucijnapen het jong ook goed in de gaten.” 

Als je goed kijkt, zie je een klein aapje op de nek van de moeder zitten

Geelborstkapucijnapen behoren tot de top 25 van meest bedreigde apensoorten ter wereld. Deze apensoort leeft in het wild in de tropische regenwouden van Brazilië, maar veel bomen in dit leefgebied worden gekapt. Daardoor wordt hun leefomgeving steeds kleiner. Ook wonen er veel mensen in dit gebied, waardoor het moeilijker is voor de apen om elkaar te bereiken. Om dit weer mogelijk te maken zijn er touwbruggen gemaakt. Hierdoor kunnen de geelborstkapucijnapen in het wild makkelijker naar elkaar toe lopen. “In ons park lopen de kapucijnapen ook over touwbruggen om het water over te steken naar hun buitenverblijf. Als je geluk hebt, vaar jij in je fietsboot onder deze apen door”, tipt Marianne. Het jong en de rest van de groep zijn te bewonderen rondom de Expeditie-rivier in DierenPark Amersfoort