Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Wat leren we uit dierenpoep?

Dierenmest is geen afval, we leren een hele hoop over poep. Wroet daarom tijdens Poep & ZOO lekker in de drollen. En draag samen met jouw huisdier bij aan een groot wetenschappelijk poeponderzoek. Waarom poep een belangrijke rol speelt bij sommige onderzoeken en hoe jij de wetenschap helpt, ontdek je in deze blog!

Heleen Post - DierenPark Amersfoort

Heleen Post is de onderzoekscoördinator van DierenPark Amersfoort. Zij organiseert alle onderzoeken in het park en doet ook zelf dierenonderzoek. Dit is vooral gericht op het welzijn (geluk en gezondheid) van dieren.

Heel veel onderzoeken

De maand mei is begonnen en dat betekent dat het meivakantie is! Deze vakantie ontdek jij in DierenPark Amersfoort alles over poep tijdens Poep & ZOO. Kom jij lekker wroeten in verschillende dierendrollen? Ik vind poep heel interessant en ook andere wetenschappers verzamelen onze dierendrollen. Maar waarom is (poep)onderzoek zo belangrijk?

Er is nog een heleboel wat wij niet weten over de dierenwereld. Omdat de dieren zelf niet kunnen vertellen hoe zij zich voelen, doe ik onderzoek. Samen met de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) onderzoek ik bijvoorbeeld het welzijn van de ringstaartmaki’s en de olifantenfamilie. Ook onderzoek ik, met hulp van studenten, de sociale hiërarchie (rangorde) tussen wolven en bavianen. Maar ik doe nog veel meer, zoals poeponderzoek. Ik pluis olifantenpoep uit. Dat klinkt misschien vies, maar het is heel belangrijk. In poep kijken we naar de hoeveelheid cortisol, dit is een stresshormoon. Jij en ik hebben ook wel eens stress. Maar hoe ervaart een olifant dit? Daar kan ik meer over te weten komen uit olifantenpoep.  

Ik pluis olifantenpoep uit. Dat klinkt misschien vies, maar het is heel belangrijk.

Olifantenonderzoek in Afrika

DierenPark Amersfoort doet dus zelf onderzoek én wij helpen andere onderzoekers waar we kunnen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt bijvoorbeeld heel veel projecten in binnen- en buitenland, zodat dieren in de natuur een veilig thuis hebben. Een organisatie die steun ontvangt is Elephants for Africa. Dit project gebruikt poep voor een belangrijk olifantenonderzoek in Botswana, een land in het zuiden van Afrika. De wilde olifanten lopen over ‘olifantenpaden’. Met hun slurf ruiken de dikhuiden de geursporen van soortgenoten uit andere kuddes. Zo vinden zij voedsel- en waterbronnen. Dit geurspoor bestaat uit urine en mest. Soms komen de olifanten akkers tegen en plunderen het voedsel van de lokale bevolking. Dit geeft problemen, want de mensen zijn daar niet blij mee. Elephants for Africa verzamelt de mest- en urinegeuren. Hiermee onderzoekt de organisatie of er nieuwe olifantenpaden kunnen worden gemaakt, ver weg van landbouwgronden en woonplaatsen.

Poeppluizen

Het Wildlife Fund (de stichting van DierenPark Amersfoort) geeft donaties. Maar ook geeft het dierenpark mestsamples (kleine beetjes poep) aan andere wetenschappers die deze drollen willen onderzoeken. Poep is geen afval, dierendrollen zijn juist heel waardevol. In deze kak zit een hoop informatie verstopt: poeppluizen dus!

En dat is precies wat ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) doet. Henk en Wendy zijn benieuwd naar de enzymactiviteit in het lichaam van dieren. Enzymen helpen het lichaam bij de vertering van voedsel. Maar waarom hebben de wetenschappers dan leeuwendrollen nodig en hoe kan jouw huisdier helpen? Dat gaat Henk jou vertellen. 

Henk Brand is medisch bioloog bij ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) en werkt samen met Wendy Kaman aan een onderzoek naar enzymactiviteit bij mensen én dieren.

Voedsel verteren

Wendy doet onder andere onderzoek naar chronische darmontsteking bij mensen. Enzymen zitten aan de binnenkant van je darmen en helpen bij de vertering van het eten. Deze enzymen zijn net kleine schaartjes die jouw voedsel in kleine stukjes knippen. Maar bij mensen met sommige chronische darmziekten, werken deze enzymen (kleine schaartjes) anders. Ook het soort voedsel zou de werking van de enzymen in de darmen kunnen beïnvloeden.

Wij zijn benieuwd of er bijvoorbeeld een verschil bestaat tussen vegetariërs en mensen die alles eten. Vorig jaar ontdekte ik Poep & ZOO in DierenPark Amersfoort. En dacht meteen: dit is interessant! Want in een dierentuin leven zowel carnivoren (vleeseters) als herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).

Een (on)gezonde leeuwendrol
In een dierentuin leven zowel carnivoren (vleeseters) als herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).

Dieren die alleen maar vlees eten, hebben misschien wel andere enzymen in hun darmen dan gras- en planteneters. Of dat ook echt zo is, willen we graag onderzoeken. Daarom willen wij zoveel mogelijk poep uitpluizen en met elkaar vergelijken.

Huisdierenpoep

Werken de enzymen van een leeuw anders dan die van een zebra? Verteert de tijger het voedsel op een andere manier dan de huiskat? En zien we een verschil in afbreektijd (hoe lang de vertering duurt) van het voedsel tussen een hond en een kat? We hebben nog zoveel vragen. Door alle poep te vergelijken, hopen we in de toekomst aan de drol te kunnen zien of we hier met een vleeseter of planteneter te maken hebben. En daar is ook jouw huisdierenpoep voor nodig! We willen zoveel mogelijk stront van diersoorten onderzoeken. Help jij mee?

Wat is normale poep?

We willen zoveel mogelijk poepsamples verzamelen. We onderzoeken niet of het dier gezond is. We willen ontdekken wat ‘normaal’ is. En daar hebben we heel veel verschillende drollen voor nodig! Van DierenPark Amersfoort krijgen we veel verschillende beetjes poep, van verschillende diersoorten: giraffe, neushoorn, leeuw, olifant, ringstaartmaki. Alle drollen zijn welkom. Een hond, cavia of hamster is natuurlijk ook heel interessant. Hoe meer poep we verzamelen, hoe beter!

Een hond, cavia of hamster is natuurlijk ook heel interessant. Hoe meer poep we verzamelen, hoe beter!

Inleveren maar!

Uit poep kun je heel veel leren en lezen, zoals Heleen al zei. Er zit een hele hoop informatie in verstopt. Wil jij ons helpen? Verzamel een paar drolletjes van jouw hond, kat, gekko, konijn (of ander huisdier). Stop deze drolletjes in een (poep)zakje met daaromheen een hersluitbaar zakje met zipsluiting. Schrijf het diersoort en het ras op een sticker en plak het op het zakje. Lever dit gevulde zakje in voor de ingang van de Gastenservice van DierenPark Amersfoort. Dit kan tot en met zondag 7 mei. Wendy en ik zijn jou en jouw huisdier ontzettend dankbaar!

Poep & ZOO

Ontdek in het dierenpark alles over poep! In de meivakantie zit er namelijk een luchtje aan DierenPark Amersfoort… Bezoek het Poep-lab en voel, ruik en ontdek alles over stront! Houd al je zintuigen (en vooral je neus) paraat. Tijdens Poep & ZOO leer je een hoop over de grote boodschap van dieren én jezelf. Hoe gezond is jouw stront?