Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Voor het eerst bedreigde krokodilstaarthagedis geboren

Voor het eerst is er een Chinese krokodilstaarthagedis geboren in DierenPark Amersfoort. “Wij zijn blij dat we een jong mogen verwelkomen”, vertelt reptielenverzorger Paul Rodewijk enthousiast.

Krokodilstaarthagedissen zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed. De hagedissen worden levend geboren en zijn daardoor snel zelfstandig. “Het jong is gezond en ontdekt op eigen houtje het verblijf. De kleine reptielen worden in het water geboren en kunnen direct zwemmen.”

Voor het eerst bedreigde krokodilstaarthagedis geboren

De draagtijd van een krokodilstaarthagedis is tussen de negen en twaalf maanden. “Tot nu toe is er één jong geboren, maar wie weet spotten we de komende periode meer kleine hagedissen in het verblijf”, vertelt Paul. Het pasgeboren reptiel is nu ongeveer acht centimeter groot. “Het lijkt wel een miniatuurtje van de ouders, die tot wel 45 centimeter lang kunnen worden”, vertelt Paul. Het jong wordt later donkerder van kleur en krijgt dan ook de typerende rode vlekken.

Krokodilstaarthagedis
Volwassen krokodilstaarthagedis

De Chinese krokodilstaarthagedis komt in de natuur voor in het zuiden van China. Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. “Hun leefgebied wordt steeds kleiner, daarnaast worden de dieren in China uit de natuur gehaald om daar door te verkopen als huisdier”, legt dierverzorger Paul uit. “Wij zijn in DierenPark Amersfoort extra blij met de uitbreiding van de reservepopulatie”. In het dierenpark blijft het kleine reptiel voorlopig achter de schermen; het jong is nog niet zichtbaar voor bezoekers. Bezoekers kunnen wel de ouders ontmoeten in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.

Voor het eerst bedreigde krokodilstaarthagedis geboren