Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Vier hoenderkoetkuikens uit het ei gekropen

Er zijn vier hoenderkoetkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. De goudgele kuikens ontwikkelen zich snel en waggelen al rond in de volière. “Ze kunnen zelfs al zwemmen”, vertelt dierverzorger Kiki Klomp. “Ook eten zij goed van het kroos dat wij uit de olifantenpoel scheppen.”

Vader en moeder zijn betrokken ouders die de zorg van de jongen eerlijk verdelen. “Nu de jongen uit het ei zijn gekropen, nemen de kersverse ouders de opvoeding en zorg samen op zich”, legt Kiki uit. “De jonge vogels zijn ‘nestvlieders’, wat betekent dat zij snel zelfstandig zijn en hun leefomgeving op eigen houtje ontdekken.” De ouders voeren hun jongen niet, ook eten zoeken doen de kuikens zelf. “Ze zijn dol op kroos dat we uit de olifantenvijver scheppen, mooi dat we dat kunnen hergebruiken”, vertelt de vogelverzorger. Toch hebben de kuikens hun ouders nodig. Vader en moeder vetten de donsveren in, waardoor het zachte, goudgele verenkleed waterdicht is. Dan zijn de kuikens klaar om een duik te nemen. Het geslacht kan nog niet worden vastgesteld, dat gebeurt op een later moment wanneer de kuikens hun donsveren hebben omgewisseld voor een grijs verenpak. DNA-onderzoek geeft dan uitsluitsel.

Vier hoenderkoetkuikens uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort

Hoenderkoeten worden ook wel ‘screamers’ genoemd. “Wij horen regelmatig een schreeuwend geluid uit de volière”, vertelt Kiki. “Nu zijn het voornamelijk de ouders die hard geluid produceren, maar binnenkort zullen de kuikens ook van zich laten horen.” Hoenderkoeten leven in het wild in Zuid-Amerika en houden van moerassige gebieden. Zij bouwen hun nest in ondiep water of aan een oever. Het duurt gemiddeld 45 dagen voordat de eieren uitkomen. “De kleine kuikens lijken nu nog op eendjes, maar dan op hoge poten. Zij hebben een goudgeel verenkleed dat voornamelijk uit zacht dons bestaat. De ouders en oudere zus zijn grijs van kleur.” Bezoekers kunnen de jonge kuikens bewonderen in DierenPark Amersfoort.