Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Verblijf vosmangoesten

Bij de ingang van De Nacht, het donkere oerwoud van DierenPark Amersfoort, vind je de vosmangoesten. Hoewel de naam misschien niet direct een belletje doet rinkelen, zijn deze dieren toch publiekslievelingen.

Deze diersoort zit nooit stil, is erg nieuwsgierig en af en toe een tikkeltje ondeugend. De dieren proberen alles uit wat zij tegenkomen in hun verblijf. Dit verblijf stamt alweer uit 2002 en was na al die jaren toe aan een grondige opknapbeurt.

Thijs Zonnenberg

Thijs Zonnenberg is Eerste Medewerker bij de Dierverzorging. In die rol is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van een groot aantal soorten en is hij het aanspreekpunt van de dierverzorgers die deze dieren verzorgen. De vosmangoest is een van de diersoorten waar Thijs en zijn collega’s zich om bekommeren.

Geen stokstaart

Nee, de vosmangoest is geen vos (zoals de naam doet vermoeden) en ook geen stokstaart (bezoekers halen deze dieren nogal eens door elkaar). Die verwarring is niet zo raar: beide soorten zijn zeer actief en horen bij de ‘mangoesten’, familie van de ‘kleine roofdieren’.

Er wonen vier vosmangoesten in DierenPark Amersfoort

Waaraan je het verschil kan herkennen: enkel de vosmangoest heeft een dikke vospluimstaart. Daarnaast zijn deze dieren ook meer jagers en leven zij in kleinere groepen. Ook in ons park is de groep minder groot dan bij onze stokstaarten: er leven vier vrouwelijke vosmangoesten in het dierenpark.

Vernieuwd verblijf

Deze vosmangoesten hebben een kleine twintig jaar flink van hun verblijf genoten. De dieren hebben volop tunnels gegraven en klommen overal waar zij maar op konden klimmen. Tja, de vosmangoesten zijn nu eenmaal erg nieuwsgierig. Het verblijf was dus toe aan een opknapbeurt waarbij het optimaliseren van het dierenwelzijn bovenaan stond. De dieren zijn gek op warmte, dus zijn er extra verwarmde droogteplekken gecreëerd.

Vosmangoest ontdekt nieuwe boom in het verblijf

Ook heeft het verblijf een nieuwe zandlaag gekregen waarin de dieren weer volop kunnen wroeten en graven. Daarnaast zijn er nieuwe klimobjecten aangebracht, zoals keien, stenen en stammen. Bij het ontwikkelen en plaatsen van deze verbeteringen denken we ook goed na over het kunnen schoonmaken en onderhouden van het verblijf. Zo wordt het verzorgen prettiger voor ons als dierverzorgers en daarmee ook voor onze dieren.

Martijn van der Kant

Martijn van der Kant houdt zich bezig met thematisering. Vanuit die expertise werkt hij mee aan het creëren en opknappen van dierverblijven en themagebieden. Ook helpt hij mee aan de grootschalige opknapbeurt van het verblijf van de vosmangoesten.

Onvergetelijke ontmoetingen

De dierverzorgers, ontwerper en ik hebben de handen ineen geslagen om het dierenwelzijn te verbeteren én de dieren nog beter zichtbaar te laten zijn voor de bezoekers. Zo hebben we op goed zichtbare plekken natuurgetrouwe bomen in de verblijven van de boa’s en otters geplaatst en levensechte lianen opgehangen bij de grijpstaartskinken. Hierdoor zijn de dieren nog beter zichtbaar voor de bezoeker en wordt het dierenwelzijn geoptimaliseerd. Een ontmoeting tussen mens en dier is een heel bijzonder moment: natuur betovert je.

Termietenheuvel

Voorheen waren er aan de rand van het verblijf van de vosmangoesten warmtelampen te vinden waaronder de dieren regelmatig aan het uitrusten waren. Voor de vosmangoesten heel fijn, maar de dieren waren op dat moment ook minder goed zichtbaar voor de bezoeker. De oplossing vonden we in een exact nagemaakte boomstam en aaneengesloten termietenheuvel.

Martijn (Thematisering) werkt aan de termietenheuvel en de boomstam

Die kom je ook veel tegen in Afrika, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. In de heuvel en boom zijn verwarmde plekken aangebracht, waarbij de warmtelampen volledig zijn weggewerkt. De boom en de heuvel zijn op een prominente plek in het verblijf geplaatst, waardoor de dieren ook goed zichtbaar zijn als zij het iets rustiger aan doen.

In de heuvel en de boom zijn verwarmde plekken aangebracht

Geheime boom

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de vosmangoesten zich even kunnen terugtrekken voor de bezoekers. De boom waarborgt dan ook een geheim. Via een verborgen buizenstelsel, in de vorm van een wokkel, wentelen zij zich binnen in de boom naar de top. Vanaf die plek hebben zij niet alleen uitzicht over hun verblijf, maar ook over een gedeelte van de rest van het dierenpark. Zij kunnen nog net niet de lange hals van de Brachiosaurus zien in het naastgelegen Dinopark.

Vanaf de top van de boom kijken de vosmangoesten uit over het park

Thijs vult aan:

Overzicht houden is belangrijk voor deze dieren. Er staat altijd wel een vosmangoest ‘op de wacht’ om in de gaten te houden of er gevaar dreigt. Als er bijvoorbeeld een roofvogel overvliegt, waarschuwt deze ‘wachter’ met een kreet de rest van de groep. Zij duiken dan onder de grond en nu ook in de boom. Hierin kan het dier zich ook even terugtrekken als er behoefte is aan een momentje voor zichzelf.

Vosmangoesten ontdekken de nieuwe boomstam in hun verblijf

Prikkels

Het verblijf is nu niet alleen aantrekkelijker geworden voor de bezoeker, maar zeker ook voor de vosmangoesten. Bezoekers moeten worden geprikkeld, maar deze nieuwsgierige dieren zeker ook. Zoals je op de videobeelden kan zien, is dat bij de mangoesten zeker gelukt. Hopelijk zijn de bezoekers net zo enthousiast!