Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Velociraptor: een slimme vogel die niet kon vliegen

Stel je voor… miljoenen jaren geleden rende er een wel heel bijzondere dino over de aarde: de velociraptor! Ve-lo-ci-rap-tor: poeh, een mond vol… Misschien ken je het dier wel uit de Jurassic Park-films of heb je deze dino van dichtbij bewonderd in het Dinobos. Maar weet jij al wat deze razendsnelle jager allemaal kon? Lees snel verder en ontdek wat deze dino zo bijzonder maakt!

Niels DierenPark Amersfoort

Niels Kruizinga is Hoofd-Dinoranger en reist samen met jou naar het dinotijdperk in DierenPark Amersfoort. Tijdens de DinoAdventures (deze herfstvakantie) kun jij samen met hem én de andere Dinorangers een razendspannend avontuur beleven in het Dinobos. 

Lang, lang geleden

Ongeveer 75 miljoen jaar geleden rende de velociraptor rond op aarde op plekken wat nu Azië is. andere ‘rapotors’ (andere dinosoorten die op de velociraptor lijken) leefden ook in Europa en Noord-Amerika. Maar vroeger zag het land er heel anders uit dan nu. Geen steden of wegen, en zelfs het klimaat was anders!

Op twee sterke achterpoten rende de velociraptor razendsnel door het gebied. Maar pas op… aan elke poot zat een gevaarlijke, scherpe klauw waarmee de dino de prooi kon grijpen. Hebbes! Deze dino had alles in huis om een succesvolle rover te zijn.

Maar pas op… aan elke poot zat een gevaarlijke, scherpe klauw waarmee de velociraptor de prooi kon grijpen.

Een snelle jager

‘Velociraptor’ betekent ‘snelle rover’. En dat is toepasselijk, want snel was deze dino zeker. De dino kon wel 40 kilometer per uur rennen! Dat houd jij niet bij op de fiets. Maar vliegen kon deze dino dan weer niet. De vleugels waren te klein. Misschien gebruikte de dino de vleugels wel om een vrouwtje te imponeren. Wie zal het zeggen?

Meesterbrein

Maar deze snelle jager was ook superslim. Of, dat denken wetenschappers tenminste. De dino had namelijk een groot brein in vergelijking met andere dino’s. Misschien bedachten deze jagers wel een slim meesterplan om een prooi te razen te nemen. En dat deden ze niet alleen. Net zoals leeuwen en wolven, jaagden velociraptors waarschijnlijk in groepen. Kun jij je voorstellen hoe zo’n groep velociraptors geklonken moet hebben? Harde krijsen of een hoop gekakel? Het blijft een raadsel!

Maar deze snelle jager was ook superslim.

Op het menu

Waar jaagden deze dino’s dan op? Niet op zaden, besjes en wormen. Andere dieren stonden op het menu! Hoe wij dit weten? Er zijn fossiele resten gevonden waaruit blijkt dat de velociraptor vocht met een protoceratops (een dino die lijkt op de triceratops, maar dan kleiner). Tijdens het gevecht kwamen ze in een zandstorm terecht… en dat gevecht is miljoenen jaren later nog steeds zichtbaar in de fossielen. De velociraptor was dus een vleeseter. Mmm, smakelijk!

Er zijn fossiele resten gevonden waaruit blijkt dat de velociraptor vocht met een protoceratops (een dino die lijkt op de triceratops, maar dan kleiner).

Vreemde vogel

Denk je bij dinosaurussen aan schubben, zoals een krokodil? Of aan een dikke huid, zoals een olifant? Niet bij de velociraptor! Deze dino had waarschijnlijk… veren! Ja, net zoals de vogels in jouw achtertuin. Onderzoekers hebben namelijk bij familieleden van de velociraptor fossielen gevonden met de kleine afdrukken van veren erin.

Maar hoe zag dit verenkleed eruit: felle kleuren, zoals een pauw, of juist bruin om niet op te vallen tussen de rotsen en bomen? We weten het niet. Alleen de afdrukken zijn gevonden, de veren zijn allang vergaan. Misschien waren de veren wel pimpelpaars van kleur, of knalroze!

Net als in de film…?

Als je ooit Jurassic Park hebt gezien (vraag het anders maar een aan je ouders), dan heb je de velociraptor vast in actie gezien. In de dinofilms is deze dino net zo groot als een mens. Maar wat blijkt: deze dino was veel kleiner, net zo groot als een middelgrote hond. De velociraptor was dus een kleine dino. In het Dinobos van DierenPark Amersfoort zie je hoe groot deze jager was.

De makers van de film maakten deze dino veel groter en enger, om het verhaal nóg spannender te maken. De deinonychus lijkt qua uiterlijk op de grotere broer van de velociraptor. Kijk maar:

De deinonychus lijkt qua uiterlijk op de grotere broer van de velociraptor.

Dino’s in je achtertuin

Wist je dat er nog steeds dino’s rondlopen (en vliegen)? Vogels zijn afstammelingen van de dino. Veel kenmerken van vogels, zoals het hebben van veren, een hol bottenstelsel en de lichaamsbouw, zien wij ook terug in de velociraptor. In jouw tuin vliegen dus allemaal mini-velociraptors.

Pimpelmees
Wist je dat er nog steeds dino’s rondlopen (en vliegen)?

Jarenlang onderzoek

Toch zijn de dino’s al 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. Naar de oorzaak (een meteorietinslag) is superveel onderzoek gedaan. Het is namelijk een gigantische uitdaging om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Nog lang niet alle antwoorden zijn gevonden. Beetje bij beetje komen we steeds dichterbij de complete waarheid. Ben jij benieuwd naar het uitsterven van de dino’s? Lees dan de blog: Het einde van de dino’s.

Mr. Somchat Parkaythong - Shutterstock
66 miljoen jaar geleden verwoestte een meteorietinslag een groot deel van de aarde. – Mr. Somchat Parkaythong – Shutterstock

Ontmoet de velociraptor

Nu je een heleboel over deze snelle jager te weten bent gekomen, is het tijd de velociraptor in het echt te bewonderen. Dat kan in DierenPark Amersfoort! Deze herfstvakantie zie je er niet één, niet twee, maar wel vijf! Kom snel op kraamvisite bij het velociraptor-jong!

DinoAdventures

Beleef deze herfstvakantie (19 oktober t/m 3 november 2024) samen met je gezin een spannend avontuur in het Dinobos van DierenPark Amersfoort. Bezoek de dinobroedplaats en bewonder dino-eieren. Een aantal dinojongen is al uit het ei gekropen. Maar… paniek! Er is een dinojong kwijt. Zoek mee naar de jonge velociraptor en beleef een onvergetelijk dagje uit. Pssst… wist je dat er dit jaar zelfs bewegende velociraptors te zien zijn?

DinoAdventures - Herfstvakantie - 2023

Voor het eerst in het donker

Ben jij een echte durfal en wil jij jouw dino-avontuur nóg spannender maken? Vanaf zondag 27 oktober, zodra de zon onder gaat, verandert het Dinobos in een mysterieus woud. Pak je zaklamp erbij en beleef de DinoAdventures voor het eerst in het donker!