Melanie During is paleontoloog en weet dus alles van dino’s. Zij doet samen met veel andere experts onderzoek naar de gevolgen van de meteorietinslag waardoor de dinosauriërs plotsklaps bijna allemaal uitstierven. Tijdens haar onderzoek deed Melanie een belangrijke ontdekking…
Uitsterving van de dino’s
66 miljoen jaar geleden verwoestte een meteorietinslag een groot deel van de aarde. In de Golf van Mexico stortte een meteoriet neer die een gigantische krater achterliet van wel 180 kilometer breed! Dat is bijna net zo groot als de breedte van Nederland (van west naar oost).
De ravage was gigantisch. Aardbevingen zorgden ervoor dat zelfs de grootste dino’s hun evenwicht verloren. Een dik stofgordijn vouwde zich over de aarde uit en zorgde ervoor dat het minstens dertig jaar lang koud en donker was.
De inslag betekende het einde van het dinotijdperk. Door de inslag ontstonden tsunami’s en modderstromen, maar ook ging de natuur in vlammen op. Dieren vluchtten in holen en onder water in de hoop te overleven. Maar voor veel dieren was er geen uitweg. 76% van alle dieren, waaronder dinosaurussen, stierf uit. Maar toch heeft een aantal dino’s de natuurramp overleefd. Wist je dat vogels directe afstammelingen zijn van dinosaurussen? In jouw tuin vliegen dus dino’s rond!
In de lente
Naar het uitsterven van de dino’s is ontelbaar veel onderzoek gedaan. Het is namelijk een enorme uitdaging om te achterhalen wat er precies gebeurde. Onderzoekers zijn jarenlang bezig om alle puzzelstukjes te vinden. Beetje bij beetje komen we steeds dichterbij de complete waarheid. Melanie vond een belangrijk puzzelstukje waardoor we nu nog beter in beeld hebben wat er 66 miljoen jaar geleden gebeurde. Haar ontdekking: de meteoriet sloeg in, in de lente.
Het leven op aarde herstelde zich op het zuidelijk halfrond twee keer zo snel als in het noorden, waar de meteoriet insloeg. Toen de meteoriet insloeg, was het herfst op het zuidelijk halfrond. Dieren die daar leefden hadden geluk. Zij hadden de hele zomer lang hun buikje vol gegeten en waren al in hun holletje gekropen om de winter te overbruggen. De dieren die op het noordelijk halfrond leefden, hadden minder geluk. In de lente komen veel dieren net uit hun winterslaap of -rust. In de winter is het lastig om genoeg eten te vinden. Dieren verstoppen zich en planten groeien niet volop. Er is weinig kans om te overleven.
Biodiversiteit
Door de meteorietinslag stierven de meeste dieren uit. Daardoor brak er, in miljoenen jaren, een vernieuwde biodiversiteit (alle dieren, planten, schimmels en bacteriën die op aarde leven) aan.
Sommige kleine diersoorten overleefden, omdat zij zich konden verstoppen. Dit gebeurde vooral op het zuidelijk halfrond. Reptielen en zeedieren doken diep in het water en een aantal vogels vloog ver weg. Zoogdieren die overleefden waren klein en het zullen er niet veel zijn geweest. Maar toch zijn het deze overlevers die de voorouders zijn van alle dieren die vandaag leven. Dus zelfs de grote olifanten, lange giraffen en wijzelf, de mens, stammen af van de kleine overlevers van toen. Bijzonder eigenlijk, hè!
Huidige klimaatverandering
De meteorietinslag was niet de eerste grote natuurramp die de aarde schokte. Het was de vijfde massa-extinctie, oftewel massa-uitsterving. Door klimaatverandering verandert ook het leven op aarde. En helaas dreigt er nu ook gevaar. De zesde massa-extinctie is in volle gang. Dat brengt weer grote veranderingen in de biodiversiteit met zich mee.
Deze keer spelen wij zelf een grote rol in de huidige klimaatverandering. De temperatuur van onze aarde stijgt. Gelukkig kunnen wij zelf iets doen om het opwarmingsproces te vertragen. DierenPark Amersfoort draagt ook haar steentje bij. Het dierenpark is niet alleen zuinig op haar eigen bos, maar draagt ook bij aan behoud van de natuur in binnen- en buitenland.
DierenPark Amersfoort helpt
Om onze mooie wereld te beschermen neemt DierenPark Amersfoort verschillende maatregelen. Het dierenpark heeft onder andere negentig zonnepanelen, kocht een tweedehands parkeergarage en hangt duurzame verlichting op. Ook aan duurzaamheid in de dierverblijven is gedacht. Zo hangt er in het stokstaartjesverblijf een bewegingssensor bij de warmtelamp. Alleen wanneer de stokstaartjesfamilie onder de lamp zit, gaat deze aan. Ook het giraffenverblijf is duurzaam verwarmd door een warmte-terugwininstallatie.
Draag ook een steentje bij!
DierenPark Amersfoort zet zich in om kinderen te enthousiasmeren zich in te zetten voor een mooiere wereld voor mens en natuur. Wil jij ook de natuur redden? Steentjes die je kan bijdragen zijn: wip de tegels uit je achtertuin en plant planten en bloemen, douche wat minder lang en ga wat dichter bij huis op vakantie. Want net als in de tijd van de dino’s, zijn ook de dieren en planten van nu heel belangrijk. Voor ons allemaal.