Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Tientallen ‘paaseieren’ gelegd

In DierenPark Amersfoort leggen meerdere vogels vlak voor Pasen hun eerste eieren van het jaar. Het broedseizoen is begonnen. Waar sommige vogels druk bezig zijn met de laatste voorbereidingen van hun nest, zijn andere vogels al volop aan het broeden.

“Het is wachten totdat er jonge pelikanen, maraboes, kwakken, goudfazanten, ganzen, nimmerzatten, flamingo’s en parkieten uit hun ei kruipen. Bij de vale gieren waggelt er zelfs al een paaskuiken rond”, vertelt dierverzorger Willem Verdonck.

Het is voorjaar en dus beginnen vogels aan het bouwen van een nest. “Ons park staat dus vlak voor Pasen bomvol nesten en eieren”, zegt Willem. De zachte temperaturen zorgen ervoor dat de hormonen in de vogellijfjes gaan gieren. “Door warm weer en veel zonlicht komen zij sneller in de broedstemming. Daarnaast spelen mogelijkheden binnen het verblijf en de lengte van de dagen een rol”, legt Willem uit.

Vogels hebben een vaste periode waarin zij broeden, maar dit kan per soort verschillen. Bij sommige vogels kun je aan hun uiterlijk zien wanneer het broedseizoen is begonnen. De geelgroene poten van de kwakken kleuren bijvoorbeeld roze en pelikanen krijgen een feller verenkleed wanneer het broedseizoen van start gaat. “We zien in ieder geval dat het broedseizoen bij de meeste vogels in volle gang is, maar het is nog onzeker wanneer het laatste ei uitkomt.” De gieren nemen de voorsprong. “Hun eieren zijn zelfs al uitgekomen”, vertelt Willem. De jonge gieren en de andere eieren zijn te bewonderen in DierenPark Amersfoort.