Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Vier stokstaartjes geboren

Er zijn vier stokstaartjes geboren in DierenPark Amersfoort. “De jongen hielden zich eerst goed verstopt in hun burcht, maar laten zich steeds vaker aan de buitenwereld zien”, vertelt dierverzorger Marc Belt.

De zintuigen van de jongen zijn de eerste dagen niet optimaal ontwikkeld. Inmiddels kunnen zij al beter zien en horen en zetten zij hun eerste stapjes in het verblijf.  

“Na een dracht van ongeveer tweeënhalve maand komen de jongen doof, blind en kaal ter wereld. Na tien dagen openen zij hun ogen en kunnen zij horen”, legt Marc uit. De moeder blijft niet continu bij haar jongen. Andere stokstaartjes binnen de groep nemen de zorg ook op zich. Dit geeft de moeder de mogelijkheid om gelijk na de geboorte eten te zoeken. Zij moet voldoende eten om haar jongen van melk te voorzien.

Het feit dat de familieleden helpen bij de opvoeding laat zien dat stokstaartjes heel sociale dieren zijn die op elkaar letten. “Onze stokstaartenfamilie is ook een hechte groep die bestaat uit een vader, een moeder en hun jongen. De oudere broers en zussen van de pasgeboren stokstaartjes nemen, net als hun ouders, een verzorgende rol op zich. De jongen zijn al regelmatig boven de grond gezien en hebben steeds minder begeleiding van hun familie nodig”, schetst Marc de situatie.  

Stokstaartjes zijn erg kieskeurig in het vinden van een partner, dus toen er vorig jaar voor het eerst in twintig jaar weer stokstaartjes geboren werden in het dierenpark, waren de dierverzorgers dolblij. Inmiddels is dit het derde nestje van het stokstaartjeskoppel. “Nu wij het derde nestje mogen verwelkomen, bevestigt dit dat ons stokstaartjeskoppel een goede match is”, gaat Marc verder. Bezoekers kunnen deze zomer de stokstaartjesfamilie in DierenPark Amersfoort bewonderen.