Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Stekelvarken geboren

Er is een witstaartstekelvarken geboren in DierenPark Amersfoort. “Het stekelvarken is een mannetje en het gaat goed met hem”, zegt dierverzorger Marc Belt.

“De kleine laat zich al regelmatig aan de bezoekers zien in hun verblijf in themagebied de Stad der Oudheid.”

“Zodra het voortplantingsseizoen begint, krijgen de stekelvarkens extra aandacht voor elkaar. De vrouw is twee tot vier maanden drachtig. Vergeleken met andere knaagdieren is dit vrij lang”, vertelt Marc. “De eerste maanden worden de jongen gezoogd door hun moeder, maar zijn zij ook al deels in staat om voor zichzelf te zorgen. Dat komt omdat een stekelvarken direct na de geboorte kan zien en de omgeving kan verkennen.”

Het stekelvarken staat natuurlijk vooral bekend om de stekels. “Voor de paring benadert de man de vrouw uiterst voorzichtig en vriendelijk, zodat zij niet schrikt van zijn vlijmscherpe stekels. De kleine heeft bij de geboorte alleen nog haren die later opdrogen tot dikke stevige pennen”, legt Marc uit. De stekelvarkens gebruiken hun stekels om vijanden te weren. “Als de dieren in gevaar zijn, schudden zij luid met hun staartpennen. Dat geratel klinkt als een ratelslang. Is de vijand nog niet genoeg afgeschrikt, dan gaan zij in de aanval en steken met hun stekels.” Hier hoeven de bezoekers niet bang voor te zijn, zij kunnen rustig op kraamvisite komen en genieten van het kleine stekelvarken in DierenPark Amersfoort.