Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Rode panda’s geboren

Voor het eerst zijn er twee rode panda’s geboren in DierenPark Amersfoort.

“Al een paar jaar leeft er een pandakoppeltje in ons park, maar het krijgen van jongen is geen vanzelfsprekendheid. Wij waren dan ook blij verrast toen de twee gezonde pandajongen in het verblijf werden ontdekt”, vertelt dierverzorger Mirthe Wesbonk. “Het is nog te vroeg voor de geslachtsbepaling, dat duurt nog een paar weken.” 

“Rode panda’s (ook wel kleine panda’s genoemd) tonen vooral tijdens de winter interesse in elkaar, hierdoor worden de jongen voornamelijk in het voorjaar geboren. Hoewel panda’s zich veelal in de boomtoppen bevinden, vindt de paring vaak op vaste grond plaats. Onze panda’s deelden ook daar hun geluk en dat heeft nu geleid tot twee prachtige jongen”, legt Mirthe uit. “De pandajongen bevinden zich nog meestal in hun nest en houden daar nu nog hun oogjes toe, maar over een week zijn die wel geopend. Nieuwsgierig als de panda’s zijn, onderzoeken zij daarna spoedig hun buitenverblijf.”

Rode panda’s komen van oorsprong voor op de hellingen van het Himalayagebergte in Azië. Met hun pluizige vacht en donkerbruine ogen hebben de dieren een grote aantrekkingskracht op mensen en zijn zij erg populair. Veel mensen halen dan ook een panda in huis. Ook door stroperij en bomenkap, leven er nog maar 10.000 rode panda’s in het wild. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het Red Panda Network dat de plaatselijke bevolking traint om woudwachter te worden. Deze ‘woudpolitie’ houdt controle in het leefgebied van de panda. Mirthe: “Omdat het helaas niet goed gaat met de soort in hun oorspronkelijke leefomgeving, zijn wij juist daarom extra blij met deze dubbele pandageboorte in DierenPark Amersfoort.”