Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Primeur: DierenPark Amersfoort neemt velociraptor op in soortbehoudprogramma

DierenPark Amersfoort is stamboekhouder van de velociraptor geworden. Daarmee zijn zij het eerste park dat een soortbehoudprogramma van een dino beheert. Met deze wereldprimeur wordt de verantwoordelijkheid voor het behoud van deze iconische dinosaurussoort aan het park toevertrouwd.

Curator Nils Dijkgraaf is enthousiast: “We coördineren al het European Endangered Species Program (EEP) voor de groenwangamazone en de gevlekte hyena om een gezonde dierpopulatie te behouden. We zijn trots om nu ook de velociraptor onder onze hoede te nemen. Deze ontwikkeling is niet alleen een mijlpaal voor ons park, maar draagt ook bij aan wereldwijde educatieve inspanningen.”

Primeur: DierenPark Amersfoort neemt velociraptor op in soortbehoudprogramma

De eieren van de zeldzame vleeseter liggen in de dinobroedplaats van het Dinobos. Tot nu toe is er al één velociraptor succesvol uit het ei gekropen. Om een gezonde dierpopulatie in stand te houden, heeft iedere dierentuin die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een aantal soortbehoudprogramma’s in haar beheer. Naar verwachting komen de rest van de eieren in de herfstvakantie uit. “Als stamboekhouder van de dino is het aan ons park de taak om de dinojongen op te laten groeien en een gezonde populatie te ontwikkelen”, legt Nils uit.

De eieren van de zeldzame vleeseter liggen in de dinobroedplaats van het Dinobos.

Het is voor de wetenschap een buitengewoon unieke ervaring om een velociraptor te observeren. “Tot nu baseren we onze kennis vooral op fossiele opgravingen”, legt Soraya Schachtschabel, wetenschapsredacteur van Quest Junior, uit. De mogelijkheid om levende velociraptors te bestuderen, zou diepgaandere inzichten bieden over deze soort. “We weten al dat de velociraptor een kleine, snelle jager is en dat het dier tot wel 40 kilometer per uur kan rennen”, vertelt Schachtschabel. “Daarnaast leggen velociraptors, net als andere dinosauriërs, eieren die in nesten uitkomen.” Wetenschappers kijken met grote verwachting uit naar hoe deze observaties de algemene kennis van dinosauriërs verder zullen uitbreiden.

Tijdens de DinoAdventures in de herfstvakantie worden kinderen uitgenodigd de velociraptor en andere jonge dino’s te bewonderen en de dinobroedplaats te betreden. “Een spannend avontuur, want gevaar ligt op de loer. We hopen dat de eieren die er nu liggen, binnenkort allemaal uitkomen”, legt Nils uit. “Jonge dinofans kunnen samen met de Dinorangers ontdekken hoe een dinobroedplaats, vol met eieren en dinojongen, eruit ziet”, vertelt Nils. “Hopelijk kruipen er deze herfstvakantie meerdere dino’s uit hun ei en draagt DierenPark Amersfoort bij aan het vergroten van de populatie van dit bijzondere, uitgestorven dinosoort.”