Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Plompe lori-tweeling krijgt training

Het geslacht van de zeldzame kleine plompe lori-tweeling is bekend. Het zijn twee mannetjes. De broertjes, die in mei zijn geboren, zijn gezond en wijken inmiddels steeds vaker van hun moeders zijde. Nu zij wat ouder zijn, hebben de jongen hun eerste trainingsdagen gehad. “Zij krijgen kennel- en weegschaaltraining. Door deze vrijwillige trainingen bereiden wij de jongen voor op transport en houden wij hun gezondheid in de gaten”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk.

Dierverzorgers Paul en Christel trainen de plompe lori-tweeling dagelijks op vrijwillige basis om hen voor te bereiden op vaccinaties, weegmomenten en transport. “De dieren kunnen zelf kiezen of zij wel of niet meedoen met de training en wij belonen hen met een lekkernij uit hun dieet, bijvoorbeeld een insect”, licht Paul toe. Plompe lori’s zijn giftige nachtaapjes. In hun ellebogen zitten gifklieren. Als zij daaraan likken, kunnen ze het gif via een beet doorgeven. Vanuit dierwelzijn en ter bescherming van de dierverzorgers is het nodig om de tweeling bekend te maken met (medische) handelingen. Zij ervaren geen stress en zullen daardoor minder snel bijten uit zelfverdediging. Na ongeveer een jaar, wanneer de jongen geslachtsrijp zijn, verhuizen zij naar een andere dierentuin. In het wild verlaten zij op deze leeftijd ook hun moeder. EAZA, het Europees samenwerkingsprogramma van dierentuinen, wisselt regelmatig dieren uit om een gezonde populatie in stand te houden. “Om dit in goede banen te leiden en om stress te voorkomen, maken zij regelmatig kennis met de kennels. Andere redenen om de tweeling te trainen zijn de jaarlijkse vaccinaties en meerdere weegmomenten. Dierenwelzijn staat te allen tijde voorop. Wanneer zij de handeling vaker hebben gezien of meegemaakt, raken zij gewend aan het proces. De vaccinatie, weegschaal of transportkennel is dan heel gewoon”, legt Paul uit.

De plompe lori-tweeling leeft samen met hun moeder in de bomen van de Nacht. Hier is het dag- en nachtritme omgedraaid, omdat de plompe lori’s in de nacht actief zijn. In het wild leeft de kleine plompe lori voornamelijk in Vietnam en Laos. Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. Door hun reflecterende ogen is de kleine plompe lori een ‘makkelijke’ prooi voor jagers. De nachtaapjes worden veelal verkocht om als huisdier te houden en de dieren worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook worden de populatie en het leefgebied kleiner door het kappen en verbranden van de bossen. “In DierenPark Amersfoort kunnen de broertjes niet blijven wonen, dus worden zij voorbereid voor vertrek.” Bezoekers kunnen de kleine plompe lori-tweeling voorlopig nog vinden in de Nacht in DierenPark Amersfoort. “Kijk wel goed in de bomen en tussen de planten om de broers te spotten. Zij zijn iets kleiner dan hun moeder”, tipt Paul.